Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 03 Iulie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Investiție în cercetare științifică unicat în vestul României UVVG a demarat proiectul „BANCA DE GENE - Colecția de semințe Macea”

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 25 August, 2014 | Nr. accesari stire 853 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Investiție în cercetare științifică unicat în vestul României
UVVG a demarat proiectul „BANCA DE GENE - Colecția de semințe Macea”

În această perioadă, de sfârșit de sezon estival, când încă mai toată lumea se gândește și visează la vacanță, cadrele Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad lucrează de zor la realizarea unui proiect unic și important pentru domeniul protecției naturii în zona de vest a țării. În cadrul Complexului Universitar Macea, pavilionul Castelului Macea al UVVG Arad primește o nouă imagine, care dorește să pună în valoare noua și interesanta funcție pe care i-a atribuit-o conducerea universității. Domnul prof.univ.dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG Arad, având o amplă și îndelungată activitate în domeniul studiilor de floră și vegetație, implicat în identificarea și instituirea multor arii naturale protejate din județul Arad și din vestul țării, a considerat că universitatea  trebuie să treacă din domeniul mai teoretic al cercetării și politicilor de protecție a naturii, în cel foarte practic și pragmatic de participare efectivă la conservarea ex situ a speciilor de plante, spontane și cultivate. Practic, în pavilionul Castelului Macea este în curs de amenajare ”Colecția de semințe Macea”, o inițiativă materializată prin proiectul ”Cooperare transfrontalieră pentru protejarea și promovarea diversității plantelor” – Pro-Plants, codul proiectului HURO/1101/119/1.3.1. Proiectul beneficiază de finanțare prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, având o valoare totală de 950000 euro. Parteneri în cadrul proiectului sunt UVVG Arad și Universitatea Corvinus din Budapesta, prin Grădina Botanică Universitară ”Pavel Covaci” din Macea și respectiv Administrația Arboretumului din Szarvas.

Spunem că această inițiativă este unică pentru vestul țării, deoarece în România nu există decât o singură Bancă de gene, adică o colecție care să adune mostre de semințe din specii răspândite pe tot cuprinsul țării, și anume la Bacău. O inițiativă tocmai în extremitatea vestică a țării, vine să completeze materialele adunate în Banca de gene de la Bacău, în cealaltă extremitate, de est, care din păcate nu beneficiază de resursele necesare pentru a susține culegea și păstrarea  mostrelor din regiunea noastră. Și dacă prima inițiativă este a statului, care în momentul de față nu își dă interesul să o finanțeze și să o îngrijească, inițiativa de la Macea este privată și promite că va crește și va fi susținută cu interes de către reprezentanții UVVG Arad.

În cadrul institutului denumit ”Colecția de semințe Macea” se vor organiza în fapt mai multe secții, cu funcționalități distincte și complementare. În primul rând colecția de semințe în sine, cu laboratoare de selecție a semințelor și pregătire pentru pătrare a mostrelor, germinatoare și spații de depozitare pentru mostrele de semințe. A doua funcție, foarte importantă pentru cercetare, educația elevilor și studenților cât și pentru promovarea activității de conservare a plantelor, va fi cea de herbar. Aici vor fi pregătite și se va asigura conservarea pentru câteva mii de specii de plante din flora spontană și cultivată. În cadrul proiectului Pro-Plants deja au fost prelevate și pregătite mostre pentru peste 800 de specii și planșe de herbar pentru același număr de specii de plante. Vor fi amenajate spații cu funcție de muzeu botanic, care vor putea fi vizionate de către publicul larg care vizitează de-a lungul întregului an grădina botanică. Elevii și studenții vor putea desfășura aici lecții practice de identificare a speciilor de plante, pregătire a mostrelor de semințe, pregătirea specimenelor pentru erborizarea, astfel încât prin contactul nemijlocit cu plantele și practicile de conservare a acestora, să conștientizeze importanța conservării naturii, să îndrăgească plantele și ă transmită și altora pasiunea pentru frumos și natură.

Dacă aparatura și mobilierul necesare pentru realizarea ”Colecției de semințe Macea” sunt achiziționate din fonduri europene, amenajarea efectivă a spațiului este asigurată din fonduri proprii de către UVVG Arad, indicând interesul acesteia de a se implica atât în conservarea efectivă a patrimoniului natural local și regional, cât și în educarea tinerilor și promovarea bunelor practici de mediu.

Așteptăm cu interes inaugurarea  ”Colecției de semințe Macea”, fiind convinși că activitatea specialiștilor UVVG Arad implicați se va desfășura cu succes.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, ne-a declarat: „În zilele care ne-au rămas până la deschiderea anului academic, Complexul Universitar de la Macea va intra într-un proces de modernizare. Astfel, în fostul pavilion de vânătoare, pe baza proiectului pe care l-am câștigat cu Universitatea Corvinus din Budapesta și cu Institutul de Cercetări din Szarvas, fiind un proiect transfrontalier, pavilionul va fi transformat într-o bancă de gene unică în România în care vom testa capacitatea genetică a seminţelor de la diferite specii. Vor fi amenajate mai multe laboratoare de biologie celulară și moleculară și vom reuși să modernizăm ierbarul Universității, cel mai vechi ierbar din România din anul 1864, când bazele lui au fost puse de Lajos Simonkai. De asemenea, expoziția de botanică și geobotanică va fi renovată, pe baza proiectului pe care îl avem câștigat. În ceea ce privește castelul, vom amenaja o bibliotecă modernă în care studenții se vor putea documenta în timpul practicii efectuate. Va fi o bibliotecă modernă dotată cu calculatoare și alte anexe specifice unei astfel de biblioteci cu posibilități de informare asupra bibliografiei în mai multe limbi. Va fi reabilitată o parte a castelului care s-a deteriorat datorită activităților întreprinse aici. Dorim ca prin aceste amenajări pe baza proiectului pe care l-am câștigat să putem, la 1 octombrie, să oferim studenților cele mai bune condiţii pentru studiu și pentru petrecerea timpului liber, având în vedere că Castelul de la Macea și Grădina Botanică „Pavel Covaci” sunt obiective de bază ale proiectului educaţional pe care îl desfășurăm în cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”. Valoare proiectului este de 1.600.000 de euro, dar din această suma vor achiziţiona și microscoape, vitrine, mobilier, astfel încât vechiul castel să aibă o înfățișare nouă începând cu toamna acestui an”.

Biroul de presă al UVVG

Daniel Albu

 share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
ACUMA LA TV 22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa