Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 28 Mai, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Ministerul Muncii: România, exemplu de bună practică în UE la integrarea tinerilor pe piaţa muncii

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 15 Septembrie, 2014 | Nr. accesari stire 895 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Ministerul Muncii: România, exemplu de bună practică în UE la integrarea tinerilor pe piaţa muncii

Ministerul Muncii informează, după afirmaţiile lui Traian Băsescu privind utilizarea fondurilor europene pentru a reduce şomajul în rândul tinerilor, că România este dată ca exemplu de bună practică la nivelul UE în privinţa măsurilor guvernamentale de sprijin la integrarea acestora pe piaţa muncii.

 "Pe subiectul măsurilor de sprijin pentru integrarea tinerilor pe piaţa muncii luate de către Guvernul României, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice subliniază că România este dată ca exemplu de bună practică la nivelul Uniunii Europene", se arată într-un comunicat remis, duminică seară, de Ministerul Muncii, care precizează că, la 31 iulie, numărul tinerilor ocupaţi datorită măsurilor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) se ridică la 44.090.

În acelaşi context, Ministerul Muncii enumeră "principalele efecte ale măsurilor implementate": subvenţionarea angajatorilor pentru a oferi un loc de muncă tinerilor absolvenţi (2.777 de tineri angajaţi); consiliere şi orientare profesională (80.610 de tineri consiliaţi); formare profesională (5.587 tineri cuprinşi în cursuri de FPC); acordarea primelor de instalare pentru tineri, inclusiv şomerilor de lungă durată (134 de beneficiari); subvenţionarea angajatorilor pentru a oferi stagii de ucenicie tinerilor (46 de contracte de ucenicie încheiate); acordarea primelor de mobilitate pentru tineri, inclusiv şomerilor de lungă durată (49 de beneficiari); acompaniament personalizat pentru tinerii cu risc de marginalizare socială, inclusiv prin subvenţionarea angajatorilor care încadrează persoane din această categorie (221 de beneficiari).

În ceea ce priveşte Schemele pilot "Garanţia pentru Tineri", instituţia precizează că rezultatele au fost următoarele: 27 de centre de garanţii înfiinţate (22 in regiunea Sud şi 5 în regiunea Nord) şi 2.580 de tineri identificaţi şi înregistraţi (880 în Sud şi 1700 în Nord), cărora le-au fost furnizate pachete personalizate de măsuri active.

 La rândul său, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a răspuns afirmaţiilor preşedintelui Traian Băsescu, precizând că schema de finanţare a locurilor de muncă pentru tineri este funcţională în România de la 1 ianuarie 2014.

"Schema de finanţare a locurilor de muncă pentru tineri este funcţională în România de la data de 1 ianuarie 2014. Măsurile sunt finanţate momentan din bugetul asigurărilor sociale şi din bugetul de stat, sumele cheltuite urmând a fi decontate de Comisia Europeană după ce aprobă Programul Operaţional Capital Uman 2014 - 2020. Deci, nu există nicio întârziere în implementarea acestei scheme în România", a arătat MFE, într-un comunicat remis tot duminică.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, la Mamaia, la Şcoala de Vară a PMP, că României i s-au alocat peste 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri, sumă din care până în prezent Guvernul nu a cheltuit ”niciun leu”.

El le-a explicat celor prezenţi că subiectul ”locuri de muncă pentru tineret” a preocupat Consiliul European încă din 2012, decizii importante fiind luate în 2013, care s-au manifestat prin alocarea de resurse financiare pentru fiecare ţară. Astfel, în programul ”Locuri de muncă pentru tineret” România are alocaţi 106 milioane de euro, bani care trebuie cheltuiţi în perioada 2014-2015.

”Dacă aceşti bani nu se cheltuie, se realocă altor ţări. Trebuie să cheltuim 106 milioane de euro destinaţi creării de locuri de muncă pentru tineri. Până acum s-au cheltuit zero lei. Programul transmis de Guvern la Comisia Europeană nici măcar nu este aprobat, ceea ce e nepermis”, a pus preşedintele.

Şeful statului a menţionat că banii sunt destinaţi regiunilor Centru, Sud-Muntenia şi Sud-Est, unde şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 25%.

”Dacă aş fi în locul vostru, aş face zilnic proteste la Guvern pentru că nu sunt bani pe care să îi ai la dispoziţie multă vreme, ei sunt pentru perioada 2014-2015. La 31.12.2015, aceşti bani se realocă altor ţări”, a spus Băsescu.

El le-a mai transmis tinerilor că la nivelul Uniunii Europene în proiectul ”Garanţii pentru tineri” sunt create trei surse de finanţare, respectiv programul ”Locuri de muncă pentru tineret”, cu cele 106 milioane de euro, accesarea de bani din Fondul Social European şi Banca Europeană de Investiţii, unde finanţarea este

rambursabilă în 20 de ani, dar nu de către tineri, ci de către stat.

”Asta este ce au putut face alţii pentru noi şi niciuna dintre cele trei surse nu a fost utilizată pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri pentru simplul motiv că acest Guvern nu ştie să utilizez decât banii de la buget pe care îi utilizează discreţionar. Preponderent merg către pomeni electorale care, spun ei, că aduc voturi, dar nu aduc şi locuri de muncă. Asta arată dispreţul şi mentalitatea deformată a politicienilor care astăzi iau decizii”, a spus Băsescu.

El a susţinut că programul ”Garanţii pentru tineri” este recomandat să aibă ca sursă de finanţare şi contribuţia naţională, iar Guvernul poate să aloce bani pentru a crea locuri de muncă.

”Din acest punct de vedere cred că iarăşi avem deficienţe de înţelegere a priorităţilor. Nimeni nu spune că nu avem probleme sociale, dar problematica socială se rezolvă chipurile către cei care sigur merg la vot şi fără niciun fel de prioritate către tinerii care presupune Guvernul PSD că nu prea merg la vot sau nu votează cu ei”, a spus Băsescu.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
ACUMA LA TV 15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa