Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 02 Aprilie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Universitatea Corvinus organizează un stagiu de training în cadrul Proiectului „Cooperare transfrontalieră pentru protejarea și promovarea diversității plantelor”, cu participare internațională

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 23 Septembrie, 2014 | Nr. accesari stire 1246 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Universitatea Corvinus organizează un stagiu de training în cadrul Proiectului „Cooperare transfrontalieră pentru protejarea și promovarea diversității plantelor”, cu participare internațională

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Universitatea Corvinus din Budapesta, organizează, în perioada 22-26.09.2014, la Castelul Universitar Macea, un Stagiu de training pentru studenți în cadrul Proiectului HURO/1101/119/1.3.1 Pro - Plants „Cooperare transfrontalieră pentru protejarea și promovarea diversității plantelor” este implementat în perioada 01.01.2013 – 30.06. 2014, de către Universitatea Corvinus din Budapesta, în calitate de lider de proiect și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, în calitate de partener de proiect.

Proiectul de investiții are o valoare de 961.000 euro și are ca scop dezvoltarea unor facilități pentru conservarea și promovarea diversității plantelor, atât a speciilor spontane cât și a soiurilor locale cultivate.

Proiectul abordează problematica protejării plantelor atât la nivel educativ, prin crearea unor amenajări pentru educația ecologică a copiilor în cadrul Arboretumului Szarvas și a unui laborator pentru pregătirea studenților în cadrul Complexului Universitar Macea, cât și la nivel de cercetare științifică prin dezvoltarea la Macea a infrastructurii pentru Colecția de Semințe, a Herbarului și a Muzeului botanic, precum și prin colectarea de semințe și material de herbar de la specii din flora spontană și cultivată.

Colecția de seminţe din cadrul Grădinii Botanice Universitare „Pavel Covaci” din Macea, singura de acest tip din vestul țării, pe termen lunga va fi dezvoltată într-o bancă de seminţe/ bancă de gene. Herbarul din Macea va cuprinde, pe lângă colecția lui Simonkai, care este una dintre cele mai importante colecții de plante herborizate din țară și specimene noi colectate pe perioada proiectului și după finalizarea acestuia.

Proiectul cuprinde și o serie de activități cu copiii de la școlile din zona Arad – Bekes, care vor avea ocazia să folosească facilităţile educaționale dezvoltate la Szarvas și Macea și să conştientizeze astfel importanța conservării plantelor.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” a declarat: „Împreună cu partenerii noștri de la Universitatea Corvinus din Budapesta am demarat astăzi Școala de toamnă a acestui proiect prin prezența studenților de la Universitatea Corvinus din Budapesta, la Complexul universitar de la Macea. Aici vom desfăşura, timp de 10 zile, această școală de toamnă pe principiile analizei unei bănci de gene care se ocupă cu referință pentru seminţe. În vechiul Castel de la Macea, am reușit să renovăm cele 15 încăperi pe care le avem la dispoziție în pavilionul de vânătoare și să le aducem la standardele solicitate astăzi și să aplicăm această temă a conservării biodiversității patrimoniului vegetal. Dacă în țara noastră s-a mai încercat și în alte centre de cercetare  crearea băncilor de gene, de data aceasta, cred că Aradul a reușit, prin ceea ce am realizat împreună cu partenerii de la Universitatea Corvinus din Budapesta și Institutul Szarvas din Ungaria, o realizare prestigioasă privind ocrotirea și conservarea patrimoniului vegetal din partea de vest a României și partea de est a Ungariei: laboratoarele pe care le-am înființat pe specificul patrimoniului vegetal, mobilierul adaptat condițiilor din pavilionul de vânătoare, instrumentarul de laborator pe care îl avem la ora actuală, urmează să mai primim și restul aparaturii, cele două laboratoare moderne care sunt amenajate în pavilion, expozițiile de seminţe și plante, nu trebuie să uităm că aici avem cel mai vechi herbar din România care s-a păstrat și s-a conservat încă de pe vremea lui Simonkai, din 1864. Nu trebuie să uităm că zestrea Grădinii Botanice a Universității de Vest „Vasile Goldiș” are în prezent 3600 de taxoni virtuali, nu trebuie să uităm că această grădină botanică, înființată de prof. Pavel Covaci, la ora actuală are un director inimos, doctor în bilogie, care se ocupă de modernizare spaţiilor grădinii botanice. Prin acest proiect dorim să ne aducem o contribuție hotărâtoare la demersurile pe care le realizăm pentru diversitatea plantelor în partea de vest a României și estul Ungariei, să demonstrăm că prin cercetarea științifică este posibil să aducem soluții pentru conservarea întregului patrimoniu genetic al plantelor, fiindcă patrimoniul este o comoară a acestei națiuni pentru care s-au zbătut generații întregi, iar noi, universitarii de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” avem datoria ca, prin Institutul de Cercetări, prin ceea ce realizăm în studiile noastre, să demonstrăm valabilitatea acestei teorii, a conservării prin biodiversitate a plantelor”.

Eszter Bakaykarlocaine, profesor asistent la catedra de design spații publice a Universităţii Corvinus din Budapesta:  „Împreună cu un grup de 15 studenți însoțiți de profesori, am venit de la Universitatea Corvinus din Budapesta. Jumătate din studenții participanți sunt străini, din toate colțurile lumii, cum ar fi Mexic, Olanda, Polonia, Brazilia și participă la cursuri de arhitectură peisagistică în Budapesta. Restul participanților sunt maghiari și de fapt sunt masteranzi la universitatea noastră. În principal, ei studiază arhitectura peisagistică, fac proiecte, atât pentru spații publice cât și private și deși domeniul este relativ diferit față de ceea ce ne dorim să facem prin școala de toamnă, respectiv conservarea plantelor, sperăm să completăm bine cele două informaţii și să participăm într-un mod benefic la atingerea obiectivele proiectului. Sperăm să avem o bună colaborare și consider că putem combina bine arhitectura peisagistică cu conservarea plantelor. Din câte știu, acest proiect este primul dintre cele universităţi, dar această colaborare a fost stabilită prin intermediul Arboretumului Szarvas, grădină botanică care este administrată de Universitatea Corvinus, și astfel s-au găsit puncte comune pentru a dezvolta proiecte și activități pe viitor. Vă mulțumim pentru invitație și pentru că ne-ați acordat această oportunitate pe care sperăm să o folosim în decursul acestei săptămâni”.

Daniel Albushare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
ACUMA LA TV 10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa