Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 04 Aprilie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Consumatorii rău-platnici de energie electrică vor depune garanții financiare la furnizorii de electricitate

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 31 Octombrie, 2014 | Nr. accesari stire 770 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Consumatorii rău-platnici de energie electrică vor depune garanții financiare la furnizorii de electricitate

Clienții rău-platnici de energie electrică și alte categorii de consumatori vor fi obligați să depună garanții financiare la furnizorii de electricitate pentru a primi acest serviciu, se arată într-un document de discuție elaborat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

‘‘FUI (furnizorul de ultimă instanță — n.r.) solicită constituirea în favoarea sa a unei garanții financiare de către CF (clientul final — n.r.) în următoarele cazuri: în cazul constatării, conform prevederilor legale în vigoare, a unor acțiuni ale CF menite să denatureze în orice fel indicațiile echipamentelor de măsurare sau să sustragă energia electrică prin ocolirea echipamentelor de măsurare; CF ajunge de cel puțin două ori în 12 luni consecutive în situația de a i se întrerupe alimentarea cu energie electrică pentru neplata serviciului de furnizare a energiei electrice; CF titular al contractului reglementat de furnizare nu este proprietarul locului de consum; CF titular al contractului reglementat de furnizare este un client final temporar (durată de existență mai mică de 6 luni)’‘, se arată în document.

De asemenea, clientul final poate opta între constituirea garanției financiare sau plata anticipată a contravalorii energiei electrice furnizate.

Din momentul în care un consumator primește solicitarea furnizorului, el are la dispoziție 10 zile financiare pentru a constitui garanțiile financiare respective.

‘‘Refuzul constituirii/actualizării garanțiilor financiare, în condițiile prezentei proceduri, dă dreptul FUI să solicite operatorului de rețea deconectarea CF de la rețea. FUI poate condiționa furnizarea energiei electrice de constituirea/actualizarea garanțiilor financiare de către CF’‘, potrivit ANRE.

Tipurile de garanții financiare care se pot utiliza, în vederea garantării obligațiilor comerciale asumate de clientul final în contractele de furnizare a energiei electrice încheiate cu furnizorul sunt: depozit bancar de tip escrow, deschis în favoarea furnizorului de energie electrică; scrisoare de garanție de plată emisă de o bancă în favoarea furnizorului de energie electrică; titluri de stat păstrate la o bancă custode autorizată de Banca Națională a României; certificate de depozit păstrate la o bancă custode autorizată de Banca Națională a României; asigurare de pierdere financiară pentru acoperirea riscului de neplată, emisă în favoarea furnizorului, precum și orice altă formă convenită între cele două părți.

Clientul are dreptul să opteze asupra formei în care este constituită garanția.

Valoarea garanției financiare se stabilește astfel încât să acopere perioada de consum corespunzătoare duratei între începutul perioadei de facturare și data la care, conform prevederilor contractuale, clientul poate fi deconectat pentru neplata facturii, dar nu mai mare decât contravaloarea consumului de energie electrică estimat a se realiza de către client pe durata a 90 de zile, la tariful/prețul de contract.

Consumul de energie energie electrică estimat se determină de către furnizori pe baza consumului realizat de client în ultimele 12 luni, iar în situația când acest lucru nu este posibil, pe baza consumului convenit de către părți la încheierea contractului de furnizare a energiei electrice.

‘‘Garanția financiară devine exigibilă în următoarele situații: clienții noncasnici nu achită factura de energie electrică în termen de 15 zile de la întreruperea alimentării cu energie electrică; clienții casnici nu achită factura de energie electrică în termen de 30 de zile de la întreruperea alimentării cu energie electrică’‘, se mai arată în proiectul ANRE.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a emis recent un ordin prin care orice consumator poate să-și schimbe furnizorul de electricitate chiar dacă nu și-a achitat toate facturile către vechiul furnizor.

În replică, Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a criticat această măsură, susținând că vor exista efecte nedorite asupra activității furnizorilor și asupra întregii piețe de electricitate.

Potrivit unui comunicat remis vineri, reprezentanții furnizorilor au mai spus că impunerea de către furnizori a unor garanții financiare mărește costurile, iar pentru unii consumatori acest lucru este chiar foarte greu de constituit.

Pe de altă parte, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că posibilitatea ca utilizatorii finali să-și schimbe furnizorul înainte de a plăti toate facturile este o măsură care nu contravine legislației din domeniul concurenței, întrucât facilitează competiția dintre furnizori.

‘‘Considerăm că este o idee bună. Din punct de vedere concurențial, această schimbare aduce beneficii pieței, întrucât facilitează competiția între jucătorii din piață. De ce trebuie să achiți toate datoriile pentru a te muta la alt furnizor de electricitate, din moment ce în nicio altă industrie nu se întâmpla asa ceva? De exemplu, dacă ai datorii la o bancă, nimeni nu te împiedică să iei un credit de la altă bancă, ci e problema acelei bănci dacă îți acordă sau nu împrumutul și în ce condiții’‘, a arătat Chirițoiu.

Potrivit acestuia, datoriile către furnizorii de energie se execută ca orice datorie.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
  11:00 Sufulcă-ţi zilele
  11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
ACUMA LA TV 13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa