Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 18 Aprilie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

UVVG și AJOFM Arad organizează Simpozionul internaţional „Provocări pentru gestionarea șomajului regional pe pieţele muncii actuale și viitoare”

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 20 Noiembrie, 2014 | Nr. accesari stire 881 ori | Comentarii stire 0 comentarii

UVVG și AJOFM Arad organizează Simpozionul internaţional „Provocări pentru gestionarea șomajului regional pe pieţele muncii actuale și viitoare”

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și AJOFM Arad organizează, în perioada 20-22 noiembrie 2014, în Aula „Stefan Cicio Pop”, un Sim­pozionul internaţional „Provocări pentru gestionarea șomajului regional pe pieţele muncii actuale și viitoare”, care se derulează în cadrul proiectului POSDRU/111/4.1/S/91816 cu titlul „Cercetarea și prog­nozarea pie­ţei muncii din vestul României. Evidenţa șomajului neînregistrat din judeţul Arad”. 

La deschiderea lucrărilor au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Marinel Henteș, director AJOFM Arad, prof. univ. dr. Horațiu Șoim, prorector cu antreprenoriatul, conf. univ. dr. Anghelina Andrei, decanul Facultății de Științe Economice, dr. Renato Paniccia, director cercetare IRPET, Florența (Italia), Henk Korten, regional Sectorplanning UWV (Olanda), conf. univ. dr. Ralf Stecking, Universitatea Oldenburg (Germania), prof. univ. dr. Klaus Bruno Schebesch, responsabil proiect UVVG, studenți, masteranzi, grup țintă din proiect.  

Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiș”, a declarat: „Este un proiect foarte important pentru noi și vreau să felicit organizatorii. Tema acestui simpozion este de foarte mare actualitate. Din acest motiv, sper ca cele prezentate să ne ajute să înțelegem mai bine cum funcţionează piața muncii”.

Prof. univ. dr. Klaus Bruno Schebesch, responsabil proiect UVVG, a precizat:

„Am avut un eveniment foarte important la Universitatea noastră și anume, un simpozion care tratează problematica șomajului regional din punctul de vedere al oficiului muncii, dar și din punct de vedere strategice. În acest sens, am invitat o serie de specialiști din străinătate cu care tratăm împreună, în cadrul unui proiect european, această problematică. În societatea noastră, problema șomajului este mult prea modest tratată și ar trebui tratată cu mai multă agresivitate. Ar trebui puse cărțile pe față, astfel încât să găsim instrumente adecvate pentru viitor și astfel să eliminăm efectele negative ale șomajului care ar putea să ne influențeze, nu numai pe noi, ci în special pe copiii noștri”.

Andrei Anghelina, decanul Facultății de Științe Economice, a adăugat:

„Acest proiect se înscrie în preocupările principale ale universităţii noastre prin implicarea a ceea ce înseamnă dezvoltarea regională, orientarea în carieră, dar și în ceea ce înseamnă şomajul și eradicarea acestei probleme”.

Beneficiarul proiectului este Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” fiind unul dintre cei șase partenerii de implementare. Obiectivul general al proiectul este înţelegerea mecanismelor economico-sociale, care conduc la dinamica adeseori surprinzătoare a pieţelor muncii regionale, precum și, în măsura în care permit datele și informaţiile disponibile despre procesul de piaţa regională, la prognozarea unor aspecte ale pieţelor muncii.  Fundamentat pe această înţelegere mai profundă a pieţelor muncii se dorește ulterior îmbunătăţirea serviciilor furnizate clienţilor SPO (persoanelor aflate în șomaj), în special și prin dezvoltarea unor soluţii de abordare a șomajului neînregistrat precum și prin schimb de bune practici cu o instituţie transnaţională din domeniul cercetării și prognozării pieţelor muncii.

Posibile roade ale acestor analize, studii și modelări statistice pentru beneficiarul proiectului AJOFM Arad sunt întărirea capacităţii organizaţionale prin metode specifice de abordare a șomajului neînregistrat la nivelul judetului, îmbunătăţirea mecanismelor și instrumentelor în domeniul ocupării forţei de muncă prin analiza actuală și reală a pieţei regionale a muncii, mărirea gradului de ocupare la nivelul judeţului prin crearea, actualizarea continuă si implementarea bazei de date privind șomerii neocupaţi și neînregistrați și oferirea serviciilor specifice SPO către un număr mai mare de astfel de persoane.

În contextul actual al dinamicii pieței muncii generat de libera circulaţie a persoanelor în spatiul comunitar, obiectivele proiectului urmăresc modernizarea serviciului public de ocupare prin întărirea capacităţii acestuia de a furniza servicii de ocupare. Printr-o serie de instrumente de cercetare, crearea unei baze de date și transfer de bune practici, se va realiza o strategie de lărgire a sferei de furnizare a servicilor de ocupare către persoane nou-identificate și se va crea o imagine mai clară asupra caractersticilor pieţei muncii regionale.

În acest scop se crează, la nivel judeţean, o bază de date actualizabilă în timp real cu persoanele neocupate, având ca element principal dotarea punctelor de implementare a bazei de date cu logistică și tehnică TIC, care să asigure gestionarea eficientă a activităţilor stabilite în proiect. Aceste acțiuni vor permite creșterea calităţii și eficienţei serviciilor SPO și să ducă în timpul cel mai scurt la servicii la un nivel comparabil cu cele din ţările membre EU din Vestul Europei.

Simpozionul, care se derulează sub titlul „Provocări pentru gestionarea șomajului regional pe pieţele muncii actuale și viitoare”  se concentrează asupra unei selecţii de problematici asociate cu obiectivele proiectului . Simpozionul va  mai fi complementat și de alte evenimente precum de un focus-group (în data de 24.11.2014) organizat de partenerul FIREWHITE, responsabil pentru colectarea datelor din teren despre șomerii neînregistrăţi din judeţul Arad. Simpozionul prezintă și dezbate diverse puncte de vedere despre funcţionarea pieţelor muncii, despre barierele de angajare, diverse abordări legate de persoane cu probleme și pieţele muncii, discrepanţe persistente între cerere și ofertă, probleme asociate cu evoluţia spectrului de calificări, aptitudini și atitudini căutate pe pieţele muncii. Prin aceasta crează un cadru accesibil pentru o dezbatere participativă, care include multe grupuri de interes societale, precum șomeri și persoane aflate în căutarea unor locuri de muncă, diferite categorii de angajatori, mediatori și emitenţi de polici pentru pieţele muncii. Totodată oferă, prin intermediul unor contribuţii mai specializate, abordări metodice moderne pentru modelarea și prognozarea pieţelor muncii.  În final se dorește propunerea unor concepte noi de modelare calitativă a diverselor aspecte ale pieţelor muncii.  Aceste concepte se vor transpune  în timp în metode decizionale concrete prin folosirea unor abordări adecvate TIC în vederea dezvoltării și utilizării unor așa numite „sisteme automatizate de recomandare pentru noi servicii șomeri”. Acestea includ și facilitarea de networking, prin care pieţele de muncă se pot eficientiza substanţial.

Biroul de presă al UVVG

Daniel Albu

 



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
ACUMA LA TV 12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta