Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 31 Martie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, prezentă la Conferința Rectorilor Danubieni

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 24 Noiembrie, 2014 | Nr. accesari stire 619 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, prezentă la Conferința Rectorilor Danubieni

O delegație a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Univeristății și prof. dr. Anca Hermenean, prorector al UVVG, a participat, recent, la Belgrad, la întâlnirea anuală a Conferinței Rectorilor Danubieni (DRC) cu tema Cultura digitală – Sinergia dintre Învățământul Superior și Tehnologia Informației.

La conferință au fost prezenți peste 75 de reprezentanți ai Universităţilor din țările incluse în Strategia Dunării, respectiv Germania, Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, România, Croația, precum și repreyentanți ai unor universităţi din Serbia, Bosnia și Herțegovina și Muntenegru, precum și țări învecinate: Moldova și Ucraina. În deschiderea manifestării au prezentat salutul dl. Jiři Balík, președintele DRC, Vladimir Bumbaširevic, rectorul Universităţii din Belgrad, Michael Davenport, coordonatorul delegației Uniunii Europene în Serbia.

Au fost prezentate tematici importante ale dezvoltării învățământului superior pe baze informatice: agenda digitală a universităţilor, e-guvernanța și management în învățământul superior, tehnologia informației și monitorizarea performanței în cercetare, platformele de e-learning principale din învățământul superior.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” a precizat că: „s-au jalonat ideile de colaborare academică pentru următorii doi ani, punând accent pe responsabilitatea cadrelor didactice în actul educației, autonomia universitară și instituțională și elaborarea de proiecte în cadrul strategiei Dunării. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” a participat la secțiunea de strategie a Dunării, unde s-au dezbătut proiectele existente, Universitatea noastră fiind nominalizată cu un proiect privind aspectele de bioetică și un proiect privind reconstrucția Dunării. Se va pune un accent deosebit pe cooperarea cu Institutul Național de Biologie, care în prezent construiește un centru de cercetări la Murighiol, în proiectul de cercetare al acestui centru fiind cuprinsă și Universitatea noastră”.

„Un aspect important dezbătut în cadrul conferinței a fost legat de creșterea formativă a învățământului academic și a calității acestuia, prin aplicarea unei metodologii adecvate, prin învățământul online și învățământul aplicat pentru realizarea unei comunicări între universităţile cuprinse în DRC, iar mobilitățile studenților, care după cum se arată în rezoluția conferinţei, vor trebui să cuprindă un număr dublu, sau triplu de studenți în etapa următoare. S-a discutat și despre colaborare cu întreprinderile multinaționale și colaborarea cu un nou tip de universităţi, denumite globale, prin constituirea unor consorţii de colaborare academică. În acest sens, vor fi extinse cursurile MOOC și cursurile online pentru 19 universităţi danubiene care vor aplica un program nou de cursuri transnaționale la nivelul Conferinţei Rectorilor Danubieni”

O atenție deosebită a fost acordată finanțărilor europene prin Programul Orizont 2020, în special cele specifice Strategiei Dunării cu 11 priorități strategice. În perioada următoare vor fi acordate 202,3 milioane de euro pentru cooperarea transnațională în regiunea dunăreană.

În cadrul Adunării Generale a DRC, a fost ales un nou președinte pentru o perioadă de doi ani, respectiv prof. dr. Doru Pamfil, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și un vicepreședinte prof. dr. Friedrich Faulhammer, rectorul Universității Danubiene din Krems, Austria.

prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat: „Prin faptul că președinția acestui organism european va fi deținută de un român avem prilejul ca universitățile din România, care sunt membre ale acestui organism, să se poată înscrie cu bune rezultate la abordarea unor proiecte naționale strategice sau europene privind strategia Dunării. În acest sens, va avea loc la București o reuniune a biroului Conferinței Universităților Europene la Casa Dunării, în primul semestru al anului 2015, tocmai pentru a lărgi sfera de cooperare a universităților din România în domeniul proiectelor care sunt coordonate de Conferința Rectorilor danubiene. A fost o întâlnire extrem de fructuoasă la Universitatea din Belgrad și dacă vom reuși să aplicăm o parte din prevederile cuprinse în rezoluția conferinței, țara noastră și universitățile din România se pot înscrie într-un plan ascendent extrem de favorabil pentru abordarea unor proiecte de interes pentru țara noastră și pentru universitățile care fac parte din această conferință”.

Conferința următoare a rectorilor danubieni se va desfășura la Universitatea din Maribor care împlinește 40 de ani. Cu acest prilej se vor analiza o serie de implicații pe linie de curriculă ale învățământului european raportat la cerințele actuale ale EUA.

Biroul de presă al UVVG

Daniel Albushare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
  15:30 Vitralii
  17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
ACUMA LA TV 18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
  19:30 Comunitatea Mea
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa