Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 07 Iunie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Protestăm, dar oare ştim de ce?

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 26 Noiembrie, 2014 | Nr. accesari stire 15444 ori | Comentarii stire 3 comentarii

Protestăm, dar oare ştim de ce?

De când şi-a câştigat dreptul la liberă exprimare, vocea poporului român a fost auzită nu doar prin ştampila pusă pe buletinele de vot, ci şi pe străzi, în pieţe sau chiar la uşile închise ale secţiilor de votare. Avem nemulţumiri constante, oameni supăraţi pe autorităţile locale, pe deciziile statului, pe legislaţie sau, mai mereu, pe explorările resurselor naturale. Însă niciodată nu facem delimitarea: când suntem îndreptăţiţi să ne revoltăm şi când ar trebui să încercăm să înţelegem ce ni se întâmplă?

2012 a fost anul în care românii au reuşit să formeze cea mai mare mulţime nemulţumită, iniţial, de demisia lui Raed Arafat de la conducerea Ministerului Sănătăţii, culminând cu proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană. Această trecere de la un mesaj la altul, adresat instituţiilor guvernamentale arată că, în cadrul acelei mase mari de oameni, există de fapt un amestec de mulţimi şi grupuri, adunate prin prisma unor scopuri şi dorinţe diferite, mai mult sau mai puţin stabile. 

Să înţelegem psihologia protestelor

Psihologul Daniel David explica, pentru Mediafax, că în cadrul protestului din 2012 existau diverse mulţimi pentru că fiecare avea un alt obiectiv. În cadrul mulţimilor, se adună oameni care protestează pentru nişte motive bine definite, dar alţii sunt acolo doar pentru că sunt antisistem, ar fi prezenţi la orice manifestaţie şi se adună prin reţele de socializare, fiind mai agresivi. “Unii au ca scop Legea sănătăţii, alţii cer căderea Guvernului sau demisia preşedintelui, salvarea Roşiei Montane, gazele de șist, majorarea pensiilor sau anularea taxei auto. Sunt mulţimi diferite, dar ghidate de legea uniformităţii. Indivizi care au un scop comun tind să reacţioneze şi să aibă reacţii comportamentale în concordanţă cu scopul respectiv. Unii dintre ei, aflaţi într-un alt context, nu ar avea comportamentul pe care îl au într-o mulţime, fiindcă mulţimea este un context care le amorsează comportamentul. De exemplu, un om aflat într-o biserică nu spune glume, dar într-un bar da. Aşa se întâmplă la proteste, dacă te-ai afla într-un alt context nu ai avea un anumit comportament, dar, dacă eşti într-o mulţime care îşi asumă un scop comun, poţi avea un anumit comportament", a precizat David.

Există însă grupuri care au tendinţa de a reacționa foarte uşor. Psihologii spun că acest comportament este o obişnuinţă poluantă, atât pentru sine, cât şi pentru anturaj.

De ce ar trebui să fim mai atenţi când e vorba de proteste

În jurul oricărui protest se creează multe zvonuri și este foarte multă informație nefondată, căreia e bine să nu-i cazi în capcană, ca să nu îți formezi o opinie greșită despre problema respectivă. În decursul acestor mișcări, apar diverși influențatori care, nefiind specialiști în domeniile împotriva cărora scandează, furnizează informații neadevărate, fabricate din frânturi de conversații purtate cu alți protestatari. Diferența dintre un protestatar legitim și unul de duzină este exact scopul acțiunii în sine. Mulți instigatori și-au creat o rutină din a protesta și participă la orice manifestație, indiferent dacă scopul acesteia are cu adevărat un suport legal, în timp ce alții se folosesc de adunarea maselor pentru a-și urmări propriile interese. Spre exemplu, la nivel local, foarte multe proteste sunt organizate fără ca oamenii să înțeleagă cu adevărat care este substratul acțiunii, fiind chemați prin fluturași anonimi si primind mesaje care atacă nevoile lor primare și provoacă panică.

Prin urmare, este extrem de important să apelăm la surse credibile, autorizate și să ne formăm o opinie personală cu privire la astfel de subiecte. Apoi înainte de a adera la o mişcare de protest, trebuie să fim siguri că înţelegem adevăratele obiective şi că avem o perspectivă clară asupra subiectului disputat. Un protest cu adevărat important trebuie să aibă o cauză bine definită și argumentată corect. Altfel, riscăm să îngropăm industrii absolut necesare pentru buna funcţionare a statului.share - facebook    share - twitter
Mariana Tudur a postat: Joi, 27 Noiembrie, 2014, 11:40 urmatorul comentariu:
Andrei Mot, voi chiar protestati si nu stiti de ce o faceti. Actiune mai penibila n am mai vazut. S a spus clar ca nu sunt in Arad gaze de sist, asadar, intreb eu, pentru ce protestati???? Daca sunt altfel de resurse ar trebui exploatate ca sa traim si noi mai bine, altminteri s ar putea sa vin cu familia la tine si la Musca sa ne cresteti copiii. Nu mai fiti penibili...
Andrei Mot a postat: Miercuri, 26 Noiembrie, 2014, 23:15 urmatorul comentariu:
Protestam pentru ca noi, romanii, sa putem sa traim pe acest pamant si mai departe. Sa putem cultiva terenurile agricole, sa putem bea cea mai buna apa potabila din Romania. Pentru asta ne putem varsa si sangele si suntem pregatiti sa o facem!
Paul Arghir a postat: Miercuri, 26 Noiembrie, 2014, 16:03 urmatorul comentariu:
Vocea poporului, iata un concept aflat in gura tuturor de 25 de ani incoace, in rest naivitate si spirit de turma atribute ce ne caracterizeaza ca natiune.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
ACUMA LA TV 09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa