Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 18 Iulie, 2019
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Acad. Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș”

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 03 Decembrie, 2014 | Nr. accesari stire 1414 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Acad. Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș”

  • Viitoare colaborare între Acad. Ionel Valentin Vlad și Institutul de Științe ale Vieții al UVVG

În cadrul unei ceremonii solemne găzduită de Biblioteca Națională „Petre Dulfu” din Baia Mare, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, i-a acordat, recent, academicianului Ionel Valentin Vlad, doctor inginer, cercetător ştiinţific senior, profesor universitar, academician şi preşedinte al Academiei Române, înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș”.

La baza acestei hotărâri a Senatului Universităţii de Vest „Vasile Goldiș” a stat extraordinara activitate şi operă ştiinţifică a academicianului Ionel Valentin Vlad, dominată de originalitate, descoperiri şi priorităţi în ştiinţă şi tehnică. Rezultatele cercetării sale ştiinţifice, operă a unui savant veritabil, în domeniile fotonicii opticii neliniare, holografiei şi al instrumentelor de măsurare cu laseri, constituie tot atâtea contribuţii esenţiale la dezvoltarea patrimoniului ştiinţific naţional, la sporirea prestigiului ştiinţific al României în lume, de numele căruia se leagă şi punerea în funcţiune la Măgurele a celui mai mare laser din Europa.

La eveniment au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, acad. Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Emil Burzo, preşedintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, acad. Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca, Teodor Ardelean, președintele Bibliotecii Naționale „Petre Dulfu” din Baia Mare, dr. Octavian Mândruț, din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, filiala Baia Mare, oficialităţi locale și înalte fețe bisericești, dar și o delegație din partea Universității Naționale din Ujgorod.

În LAUDATIO, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universitările de „Vasile Goldiș”, a subliniat că este eveniment de seamă în viaţa Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, găzduit cu generozitate de municipiul Baia Mare, de acest sanctuar al cărţii şi culturii româneşti, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, care se desfăşoară sub auspiciile faste ale emoţiei şi solemnităţii prilejuite de întâlnirea cu o strălucită personalitate a ştiinţei, învăţământului şi culturii româneşti, a cărei autoritate este recunoscută, cu admiraţie şi respect, pe întregul mapamond, savantul şi academicianul Ionel Valentin Vlad.

Inginerul, cercetătorul, profesorul, academicianul Ionel Valentin Vlad s-a născut la 22 septembrie 1943 la Bucureşti, unde urmează studiile şcolare şi universitare, dar Domnia Sa nu uită nici o clipă să amintească şi de rădăcinile părinţilor săi din Transilvania şi Maramureş. Pentru acest sacru motiv, acad. Alexandru Surdu afirma cu sinceră amiciţie „Eşti iubit în tot Ardealul, dar în mod deosebit în Ardealul de nord şi de sud-est, unde au fost şi sunt cei mai de seamă şi cei mai frumoşi ardeleni”,    a subliniat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”.

Acad. Valentin Vlad: „Sunt foarte onorat”   

După ceremonia de acordatre a titlului de DHC al UVVG, academicianul Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române, ne-a declarat: „Sunt foarte onorat că am primit acest titlu de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, filiala din Baia Mare. Am venit în Maramureşul meu de unde îmi trag rădăcinile și i-am întâlnit aici pe toți prietenii mei, toți cei care îmi sunt dragi și o mulţime dintre Membrii Academiei , filiala Cluj și din alte părți. Cu toții m-au însoțit la acest moment emoționat. Am prezentat un lucru care este dincolo de laudele care mi s-au adus, este vorba de munca pe care am desfășurat-o timp de aproape 50 de ani într-un laborator de fizică la Institutul de Fizică Atomică. Este o muncă care mi-a adus mari satisfacţii și chiar poziția pe care o am temporar, timp de 4 ani de zile, se bazează pe această reputație științifică, dar nu numai. Colegii mei știu că sunt un om care iubește oamenii, iubește țara, iubește Maramureșul și întreaga Transilvanie de unde se trage. Vreau să vă spun că a fost un moment extraordinar. Aici, la Baia Mare, s-a organizat o ședință de decernare a acestui titlu extrem de frumoasă. Prezentările care au fost făcute, atât de dna. rector prof. univ. dr. Coralia Cotoraci cât și de dl. președinte prof. univ. dr. Aurel Ardelean, au depășit cadrul în care îmi desfăşor activitatea. Au fost atât de măgulitoare și atât de frumoase la adresa mea încât sunt emoționat și acum. A fost un eveniment frumos și remarcabil în viața mea”.

Acad. Valentin Vlad: „Mă găndesc serios la o colaborare cu Institul de Științe ale Vieții din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad”

În cursul anului trecut, academicianul Ionel Valentin Vlad a vizitat Institutul de Științe ale Vieții din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, de care a fost profund impresionat: „Vizita la Institutul de Științe ale Vieții din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” a fost un lucru remarcabil prin faptul că există o calitate a muncii științifice extraordinară în cadrul acestui Institut, rezultate științifice foarte frumoase și o dotare care este de excepție la nivel internațional. Câțiva dintre colegii mei de la Academie, cum ar fi academicianul Benga, colaborează cu acest Institut. Pe viitor mă gândesc și eu serios la o posibilă colaborare, deoarece este un institut de calibru internațional”, a precizat academicianul Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române.

Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a precizat: „A fost un eveniment de o excepțională importanță pentru comunitatea academică a Universității noastre, acordarea înaltei distincții de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” academicianului Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române. Ceremonia a fost una deosebită, atât prin numărul mare de participanți, care au venit să-l celebreze pe academicianul Ionel Valentin Vlad, care este un fiu al acestor locuri, cât și prin extraordinara dizertație făcută de acest om deosebit, savant de renume mondial și întemeietor de școală românească în domeniul de specialitate. Totodată, ceremonia s-a bucurat și de prezența delegației Universităţii Naționale din Ujgorod și au avut loc întâlniri cu reprezentații Universităţii noastre, pentru a stabili direcții ulterioare de colaborare, școli de studii avansate și eventuale proiecte transfrontaliere”. 

Biroul de presă al UVVG

Daniel Albu

 share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa