Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 27 Mai, 2019
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

„Evaluarea calităţii vieţii şi funcţiei uro-genitale în contextul îmbătrânirii populaţiei Judeţului Arad”, în organizarea UVVG

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 30 Decembrie, 2014 | Nr. accesari stire 1386 ori | Comentarii stire 0 comentarii

„Evaluarea calităţii vieţii şi funcţiei uro-genitale în contextul îmbătrânirii populaţiei Judeţului Arad”, în organizarea UVVG

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a desfășurat, în perioada martie-decembrie 2014, în colaborare cu Centrul Cultural Judeţean Arădean, proiectul „Evaluarea calităţii vieţii şi funcţiei uro-genitale în contextul îmbătrânirii populaţiei Judeţului Arad”.

O echipă coordonată de conf. univ. dr. Gheorghe Furău, din cadrul Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară a Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a evaluat efectele îmbătrânirii aplicând peste 800 de chestionare populaţiei cu vârsta cuprinsă între 40 şi 80 ani, din Judeţul Arad. În studiu au fost cuprinse atât persoane din mediul urban, cât şi din mediul rural, dar şi persoane instituţionalizate, persoane fără locuinţe şi persoane internate în spital. Această diversitate a criteriilor de selecţie a pacienţilor s-a impus din dorinţa obţinerii unor rezultate cât mai obiective şi cât mai sugestive pentru realitatea arădeană.

În cadrul proiectului „Evaluarea calităţii vieţii şi funcţiei uro-genitale în contextul îmbătrânirii populaţiei Judeţului Arad”, s-au urmărit influenţa factorilor sociali care pot altera calitatea vieţii, dintre aceştia amintind: ocupaţia, vârsta şi motivul pensionării, veniturile lunare, alimentaţia zilnică, relaţiile cu cei apropiaţi, starea de sănătate. Pe lângă aceşti parametrii, pacienţii au beneficiat de determinarea clinică a tensiunii arteriale, a frecvenţei cardiace, a indicelui de masă corporală, a pliului cutanat şi a glicemiei. Un alt aspect deosebit de important urmărit în acest proiect este reprezentat de evaluarea deteriorării cognitive, patologie care se agravează odată cu înaintarea în vârstă  şi care influenţează foarte mult gradul de autonomie al persoanelor vârstnice.

Un alt obiectiv major urmărit în cadrul proiectului a fost identificarea consecinţelor îmbătrânirii asupra aparatului uro-genital. Astfel s-au identificat principalele patologii uro-genitale a căror frecvenţă creşte odată cu înaintarea în vârstă, dar s-a încercat şi identificare factorilor de risc pentru aceste boli şi a gradului de apelare a pacienţilor la metodele de screening pentru unele patologii sugestive.

Prima parte a proiectului s-a finalizat cu o masă rotundă desfăşurată în data de 19 decembrie 2014, în Campusul Universitar „Vasile Goldiş”, manifestare la care au participat medici de diferite specialităţi. Scopurile manifestării au fost de a comunica datele obţinute cu ocazia studiului şi de a încerca soluţionarea unor probleme identificate, precum adresabilitatea scăzută la serviciile medicale a persoanelor vârstnice din judeţul Arad, multitudinea patologiilor asociate şi procentul scăzut al persoanelor care apelează la profilaxia primară a unor patologiilor.

Rezultatele finale ale studiului efectuat vor fi publicate în anul 2015 în cadrul unei cărţi intitulate „Evaluarea calităţii vieţii şi funcţiei uro-genitale în contextul îmbătrânirii populaţiei Judeţului Arad”, având ca autor pe conf. univ. dr. Furău Gheorghe.

Conf. univ. dr. Gheorghe Furău, din cadrul Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară a UVVG, n-a declarat: „Echipa îşi propune continuarea proiectului. Datele astfel obţinute se vor compara cu datele obţinute în urma aceluiaşi proiect realizat de Universitatea de Medicină din Szeged şi aplicat pe populaţia din Szeged. Astfel, începe inițierea fazei a II-a a studiului clinic în care se propun scale, metode și scheme comune de prevenție, diagnostic și tratament al îmbătrânirii patologice, care se vor aplica grupurilor ţintă de persoane, ducând la dezvoltarea parteneriatului între cele două țari pentru atingerea unui scop comun: Îmbunătăţirea stării de sănătate şi a calităţii vieţii vârstnicilor din sistemul geriatric”.

„Una dintre cele mai importante probleme ale umanităţii la nivel mondial este reprezentată de îmbătrânirea populaţiei. Îmbătrânirea populației este o schimbare în distribuția populației unei țări în favoarea persoanelor vârstnice. Acesta se reflectă  printr-o creștere a vârstei medii a populației, un declin în rândul populației format din copii, precum și o creștere a proporției populației care este în vârstă. Îmbătrânirea populației este un concept larg răspândit în întreaga lume şi provine din două efecte demografice: creșterea longevității și scădere a fertilității. Mă bucur că am reuşit implementarea acestui proiect care să identifice nevoile şi dificultăţile persoanelor vârstnice din judeţul Arad. Doresc să mulţumesc în primul rând persoanelor care au participat la studiu, pentru timpul acordat şi sinceritatea cu care şi-au expus dificultăţile şi responsabililor instituţiilor publice şi private de îngrijire a vârstnicilor care ne-au permis realizarea studiului şi în cadrul lor. De asemenea mulţumesc Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, Centrului Cultural Judeţean şi Colegiului Medicilor, pentru sprijinul acordat. Sperăm ca odată identificate problemele îmbătrânirii să debutăm campaniile de prevenţie necesare”, a subliniat conf. univ. dr. Gheorghe Furău, din cadrul Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară a UVVG.

Biroul de presă al UVVG

Daniel Albushare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
ACUMA LA TV 11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa