Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 26 Septembrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM

Comuna Vinga


Situată în partea sudică Primaria Vinga - Administrationa judeţului Arad, la hotar cu judeţul Timiş, pe DN 69, localitatea Vinga, reşedinţa comunei cu acelaşi nume, se află la o distanţă de 33 km de municipiul Timişoara şi 25 km de municipiul Arad, oraşul cel mai apropiat. Comuna Vinga se întinde pe o suprafaţă de 12801 ha, din care 11695 ha reprezintă terenul agricol. În componenţa acestui teritoriu administrativ se regăsesc localităţile: Vinga, Mailat şi Mănăştur.

Din punct de vedere geomorfologic teritoriul comunei este situat în Câmpia piemontană a glacisului subcolinar Vinga, în nivelul Vinga, forma cea mai tipică a Câmpiei înalte Vinga, care are ca limite în nord linia Fântânele-Şagu, în est Câmpul înalt al Seceanilor (ridicat de expansiunea magmatică rămasă încastrată în cuvertura sedimentară pleistocenă), în sud Orţişoara-Corneşti-Pişchia-Murani, iar în vest Mănăştur-Mailat-Variaş.

Relieful prezintă interfluvii uşor ondulate, separate prin văi cu adâncimi diferite, mai adânci în partea estică a teritoriului, unde apare o diferenţă de nivel (între platou şi talvegul văilor) de 30-50 m şi mai puţin adânci în partea vestică, unde diferenţele de nivel sunt de 10-20 m. Altitudinea zonei este cuprinsă între 120-150 m, iar platourile sunt acoperite cu o serie de microdepresiuni provenite din tasarea luturilor carbonatate şi a loessurilor.
Tasarea s-a făcut fie local (prin acumularea apei meteorice care prin dizolvarea liantului carbonatic a condus la conturarea de crovuri circulare), fie pe areale extinse (datorită pânzei freatice care, în circulaţia ei înspre principalele colectoare, a dizolvat şi antrenat carbonatul de calciu din rocile subiacente - loessuri, luturi, argile roşcate -, favorizând formarea unor crovuri alungite, orientate dinspre NE spre SV).

Adiacent văilor principale apar o serie de văi secundare care converg spre deversări mai frecvente în est şi mai rare în vest. Versanţii care fac trecerea între formele plane sau slab înclinate ale câmpiei au o expoziţie nordică şi sudică în partea de est a teritoriului şi nord-vestică, respectiv sud-estică, în partea de vest. În cea mai mare parte versanţii sunt scurţi, cu profil convex, având panta cuprinsă frecvent între 8-12%, cu porţiuni restrânse în care panta este de 12-25%, iar în altele între 5-8%.
Teritoriul comunei se încadrează în bazinul hidrografic al râului Bega, subbazinul Beregsău, fiind străbătut de o serie de văi principale, între care Valea Mare (Caceamugu sau V. Uscată), V. Ardelenilor, V. Popilor, V. Slatina, V. Sicio (Sicso). Văile secundare sunt mai frecvente în partea de est a teritoriului şi converg către Valea Mare, V. Ardelenilor şi mai rar către V. Slatina şi V. Popilor.

Climatul este temperat-continental moderat, cu o temperatură medie multianuală de 10,80C şi o valoare medie multianuală a precipitaţiilor de 552,0 mm (staţia Arad), înregistrări efectuate în intervalul 1931-1975. Arealul localităţii se caracterizează printr-o diversitate redusă a condiţiilor fizico-geografice determinate de prezenţa unui relief piemontan cu evidente implicaţii în dispunerea solurilor şi a vegetaţiei.

Populaţia comunei număra la ultimul recensământ 6388 locuitori din care 53,2% erau români, 24,9% maghiari, 8,8% rromi, 0,8% germani, 2,4% slovaci, 1,4% ucrainieni, 0,4% sârbi, 8,0% bulgari şi 0,1% alte naţionalităţi şi populaţie nedeclarată. Prima atestare documentară a localităţii Vinga datează din anul 1231. Satul Mailat este atestat documentar în anul 1454 şi Mănăştur în anul 1285.

Economia comunei cunoaşte în prezent o dinamică puternică, cu creşteri importante semnalate în toate sectoarele de activitate.Comerţul şi industria uşoară deţin ponderi importante în spectrul economic al comunei. Deşi nu deţine elemente ale fondului turistic natural de mare valoare, fondul construit al comunei Vinga, rezultat al comuniunii mai multor etnii, este unul deosebit şi de mare interes. Cel mai important obiectiv turistic de natură antropică este biserica romano-catolică cu două turle, monument de arhitectură datat din anul 1892 . Vinga este una din cele mai insemnate comune ale judetului Arad, cu puternice accente de urbanizare.

Locuitorii sunt in mare parte deorigine bulgara, veniti din tara de bastina, datorita vietii grele din perioada dominatiei otomane.Acestia, aflati in intimitatea unei manastiri franciscane din Ciprovec s-au rasculat in 1688 impotriva cotropitorului nemilos, dar fara sorti de izbanda. Dorinta lor, animata din setea de libertate, a fost inabusita in sange. Supravietuitorii s-au vazut constransi sa emigreze, la inceput, peste Dunare la Craiova si in imprejurimi. Pe urma, in scopul unei adapostiri mai sigure, traverseza Carpatii oprindu-se la Deva si in Vintul de Jos iar in final, dupa un pelerinaj istovitor de 53 de ani, coboara in campia Banatului, stabilindu-se la Vinga, pe atunci depopulata, in toamna anului 1741 in numar de cca. 125 familii.
Aici in 1749 isi construiesc o manastire si biserica. Stabilandu-se definitiv in zona si profitand de o viata mai linistita, incep sa prospere si sa se dezvolte numeric, astfel ca dupa un secol si jumatate colonia lor numara cca. 5000 de suflete, iar biserica intre timp a devenit prea mica.In anul 1880 la o adunare obsteasca se propune si se aproba ridicarea unei noi biserici mai mari si mai incapatoare. Se accepta proiectul, in stil neogotic, al arhitectului Reiter Eduard din Viena. Incep pregatirile si se aduna fondurile necesare, din contributia lor benevola, timp de zece ani, contribuind la pregatirea materialului necesar constructiei. Prelucreaza caramida manual, cca. 3.000.000 bucati, arzand-o in cuptoare aflate la marginea localitatii.
La 30 Iunie 1890, deschid lucrarile, condusi de ing. Antony Toma si Hostalek Carol, prin depunerea pietrei de temelie in fundatia turnului drept, la 6 m adancime. Toata suflarea participa la aceasta lucrare. Insufletiti cu un zel uimitor, ca un harnic roi de albine, zilniic trudesc cca. 15-45 meseriasi si 50-150 credinciosi voluntari.La 14 August 1891 crucile deja stralucesc in varful turnurilor iar cladirea este acoperita.
Dupa alte zece luni, lucrarea este finalizata. Cu o bucurie si satisfactie nemarginita, la 12 Iulie 1892 participa cu totii la sfintirea si inaugurarea noii biserici, oficiata de episcopul Dessewffi Alexandru. Cladirea are formatul unei cruci duble, avand urmatoarele dimensiuni: - inaltimea turnurilor de 65 m, inaltimea cladiri 36 m, lungimea 63 m, latimea 25 m.Interiorul este dotat cu noua altare, impodobite cu 43 statui din lemn.
Toate acestea sunt executate de societatea sculptorului tirolez Rungaldier Iosif. Manopera este suportata pentru: altarul principal "Sf. Treime", altarul "Sf. Cruci" si "Sf. Iosif" de administratia primariei locale, altarul "Maica Domnului" de Rankov Francisc, altarul "Sf. Petru" de Augustinov Petru, altarul "Sf. Anton" de Cokanj Anton, altarul "Sf. Mihai" de Necov Bonaventura. Altarela "Inima lui Isus" si "Maica Indurerata" de Guran Nicolaie.
Cele doua candelabre din lemn sunt donate de sculptorul Rungaldier Iosif. Baptisteriul (din marmura si lemn) l-a donat episcopul Dessewffy Alexandru. Bancile, din lemn de esenta tare, 52 bucati, sunt lucrate si aduse din Segedin. Tamplaria celor 4 confesionale si 22 usi (7 exterioare si 15 interioare) au fost lucrate in Vinga de Eckel Francisc. Geamurile si vitraliile sunt confectionate de Kriszter Ioan din Budapesta. In turnul din dreapta se instaleaza trei clopote din fosta biserica si doua aduse din Timisoara, dar in timpul primului razboi mondial 4 au fost cedate pentru interes militar. Au ramas doar cu primul lor clopot, ce dateaza din 1976, avand greutatea 330 kg. De asemenea si credinciosii Bartulov Dumitru si Smok Nicolaie doneaza bani pentru doua clopote mai mici, respectiv 236 kg si 102 kg. Orga (pneumatica) 32 de registre, este opera lui Wegestein Lipot, montata in 1914. In 1919 o furtuna dezlantuita smulge partea superioara a turnului stang.
Din motive de siguranta se demonteaza si varful turnului drept, iar in 1929 ambele sunt refacute, dar cu 3 m mai scurte. Biserica este retencuita integral pe exterior si stropita cu un colorant asemanator cimentului.In anul urmator se mai efectueaza o reparatie generala exterioara si se schimba placile din eternit de pe acoperis.In 1967 este reparata si in interior, apoi si in 1988 - 1989.

Toate acestea au fost efectuate prin contributii, in conditii nu chiar prielnice, mai ales in ultimele decenii, cand au fost deseori dezavantajati administrativ, insa sufleteste impulsionati prin simbolul adevarurilor vesnice, sintetizate in fraza dictonului grefat pe bolta acestui impunator lacas spiritual, Biserica Romano-Catolica "Sfanta Treime" din Vinga : OMNIA AD MAJOREM DEI GLORIAM, - adica :
TOTUL SPRE MAI MAREA CINSTE A LUI DUMNEZEU. La marginea comunei, langa drumul national, se gaseste un camping cu casute si bufet.

EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa