Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 16 Aprilie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Noua propunere legislativă a UE privind tutunul propune interzicerea aromelor puternice şi avertismente de sănătate mai vizibile

Categorie stire Actualitati | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 20 Decembrie, 2012 | Nr. accesari stire 1423 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Noua propunere legislativă a UE privind tutunul propune interzicerea aromelor puternice şi avertismente de sănătate mai vizibile

Comisia Europeană (CE) a adoptat miercuri propunerea de revizuire a directivei privind produsele din tutun, care interzice vânzarea de ţigări sau tutun de rulat cu arome caracteristice şi prevede utilizarea obligatorie a avertismentelor de sănătate ilustrate de dimensiuni mari pe ambalaje, care să acopere 75% din acestea. Principalele victime ale noilor reglementări ar urma să fie ţigările mentolate şi slim.

De asemenea, propunerea reglementează vânzarea transfrontalieră prin internet şi prevede modalităţi tehnice de combatere a comerţului ilicit. În plus, sunt propuse măsuri pentru produsele care nu au fost până în prezent reglementate în mod specific, cum ar fi ţigaretele electronice şi produsele din plante pentru fumat. Tutunul pentru mestecat şi tutunul pentru uz nazal vor face obiectul unor reglementări specifice privind etichetarea şi ingredientele.

În acelaşi timp, comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg, a anunţat menţinerea interdicţiei existente privind tutunul pentru uz oral, aşa-numitul snus, cu excepţia Suediei, care beneficiază de o derogare. Este interdicţia pentru ridicarea căreia s-ar fi angajat să intervină un antreprenor maltez care ar fi spus reprezentanţilor unei companii suedeze producătoare de snus că acţionează în numele fostului comisar european pentru sănătate, John Dalli, forţat să demisioneze după declanşarea de către OLAF a unei investigaţii pentru trafic de influenţă.

Borg şi-a început miercuri expunerea privind propunerea de modificare a actualei directive, arătând că 700.000 de oameni, 'respectiv un oraş ca Frankfurt sau Palermo', mor anual din cauza fumatului.

'Am reuşit! CE a promis o propunere privind produsele din tutun până la sfârşitul anului 2012 şi iată că astăzi o prezint în faţa miniştrilor sănătăţii şi a Parlamentului European. Cifrele vorbesc de la sine: tutunul ucide jumătate dintre utilizatorii săi şi prezintă un grad ridicat de dependenţă. În condiţiile în care 70% dintre fumători încep să fumeze înainte de vârsta de 18 ani, ambiţia propunerii de astăzi este de a face produsele din tutun şi fumatul mai puţin atractive şi de a-i descuraja pe tineri să înceapă să consume produse din tutun', a mai spus Tonio Borg.

'Consumatorii nu trebuie să fie înşelaţi: produsele din tutun ar trebui să arate şi să aibă gust de produse din tutun, iar prezenta propunere garantează că ambalajele şi aromele atrăgătoare nu sunt utilizate ca o strategie de marketing. Pachetele de ţigări nu pot arată ca o ciocolată sau ca o cutie pentru produse cosmetice', a mai spus Borg.

Potrivit CE, amendarea directivei din 2001 este necesară întrucât s-au înregistrat progrese ştiinţifice şi evoluţii ale pieţei semnificative. De exemplu, au apărut noi dovezi privind substanţele aromatizante utilizate în produsele din tutun şi eficacitatea avertismentelor de sănătate. Noile categorii de produse, cum ar fi ţigaretele electronice au intrat pe piaţă, iar strategiile de marketing recente implică utilizarea unor ambalaje şi arome atractive.

Printre elementele cheie ale noii propuneri se numără faptul că toate pachetele de ţigări şi tutun de rulat trebuie să conţină o avertizare de sănătate ilustrată combinată cu text care să acopere 75% din partea anterioară şi posterioară a pachetului şi nu pot să prezinte elemente promoţionale. Informaţiile actuale privind gudronul, nicotina şi monoxidul de carbon, care sunt percepute ca înşelătoare, se înlocuiesc cu un mesaj de informare amplasat pe partea laterală a pachetului, conform căruia fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer.

De asemenea, se doreşte introducerea unui format de raportare electronic pentru ingrediente şi emisii. Propunerea prevede interzicerea ţigărilor, a tutunului de rulat ţigări şi a produselor din tutun nefumigene care au arome caracteristice, precum şi interzicerea produselor cu un grad mare de toxicitate şi un potenţial mare de dependenţă.

Domeniul de aplicare al directivei ar urma să fie extins. Produsele care conţin nicotină, cum ar fi ţigaretele electronice, sub un anumit prag sunt permise pe piaţă, dar trebuie să includă avertismente de sănătate. Peste acest prag astfel de produse sunt permise numai în cazul în care sunt autorizate ca medicamente, precum terapiile de substituire a nicotinei. Ţigaretele din plante vor trebui să poarte avertismente de sănătate.

În ceea ce priveşte vânzările transfrontaliere la distanţă, sunt prevăzute o notificare pentru vânzătorii cu amănuntul prin internet şi un mecanism de verificare a vârstei pentru a garanta că produsele din tutun nu sunt vândute copiilor şi adolescenţilor.

De asemenea, propunerea de modificare prevede un sistem de urmărire şi localizare şi caracteristici de securitate pentru a garanta că sunt comercializate în UE numai produsele care sunt conforme cu directiva.

În etapa următoare, propunerea va fi discutată în Parlamentul European şi în Consiliul de miniştri al UE, adoptarea ei fiind preconizată pentru 2014. Aceasta ar putea intra în vigoare începând din 2015-2016.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
  15:30 Vitralii
  17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
  18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
ACUMA LA TV 19:30 Comunitatea Mea
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta