Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 18 Mai, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Cetăţenia română-o datorie de onoare faţă de comunităţile istorice româneşti

Categorie stire Editorial | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 02 Iunie, 2014 | Nr. accesari stire 4616 ori | Comentarii stire 1 comentarii

Cetăţenia română-o datorie de onoare faţă de comunităţile istorice româneşti

     În contextul iniţiativei mai multor parlamentari români privind modificarea legii cetăţeniei române, în sensul facilitării obţinerii acesteia de către persoanele care îşi asumă identitatea românească, dar trăiesc în afara graniţelor ţării noastre, în 27 mai 2014 a fost organizat, la Palatul Parlamentului, un seminar menit să impulsioneze demersul respectiv.  La eveniment au participat reprezentanţi ai românilor din Serbia, Bulgaria, Republica Moldova-Transnistria, Maramureşul istoric, Ungaria şi din alte ţări, precum şi oameni politici, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, reprezentanţi ai Ministerului de Externe.

     Intenţia iniţiatorilor legii respective rezidă în a facilita şi simplifica obţinerea cetăţeniei române de către conaţionalii noştri care ,, îşi asumă în mod voluntar identitatea naţională românească, indiferent de statul în care aceştia îşi au domiciliul stabil”.

    ,, Am propus modificarea legii cetăţeniei pentru a putea acorda posibilitatea românilor din teritoriile care nu au aparţinut juridic României vreodată, cum ar fi, de exemplu, Transnistria sau Valea Timocului, Albania, Macedonia şi aşa mai departe, să îşi poată dobândi cetăţenia română’’, a declarat senatorul Viorel Badea, unul dintre iniţiatorii legii şi vicepreşedinte al Comisiei românilor de pretutindeni din Parlamentul României.  Acesta a adăugat că demersul respectiv este rezultatul consultărilor avute cu românii din jurul graniţelor ţării noastre, reprezentând practic o solicitare din partea acestora către decizionalii români.

   De menţionat că în expunerea de motive la iniţiativa legislativă se precizează că ,, politica de acordare preferenţială a cetăţeniei pe criterii istorice nu este nici pe departe specifică României, ci poate fi regăsită atât în legislaţia unor state membre vechi ale Uniunii Europene, precum Franţa, Spania, Germania şi Marea Britanie, cât şi în ţări care au aderat mai recent la blocul comunitar, cum sunt Bulgaria, Polonia şi Ungaria” .

   Credem că această iniţiativă este salutară şi în contextul în care observăm în ultimii ani o activizare a unor comunităţi istorice româneşti din jurul graniţelor României. Conştienţi de  identitatea lor, tot mai mulţi români din Valea Timocului asumă explicit  românitatea, dorindu-şi, în mod firesc, pentru copii lor,  posibilitatea studierii limbii materne - a limbii române – în şcolile de acolo.  Mai mult,  mediul asociativ românesc din regiunea amintită este tot mai activ, în ceea ce înseamnă realizarea de proiecte culturale, educaţionale, artistice în beneficiul comunităţii.  Am putea aminti aici demersurile asociaţiei Iniţiativa Românilor din Serbia, condusă de Boian Barbutici, care militează constant pentru drepturile minorităţii româneşti din Serbia de Răsărit, precum şi Asociaţia Culturală,, Dunărea” din Cladovo, condusă de Tihan Matasarevici, care s-a implicat activ în procesul de implementare a limbii române în unele şcoli din regiune.

    Dacă tot vorbim despre românii din Serbia, nu putem să nu amintim strădaniile semnificative făcute de asociaţia Românii Independenţi din Serbia, condusă de dr. Dorinel Stan, în direcţia editării şi promovării la nivelul întregii comunităţi româneşti din ţara vecină a revistei de cultură românească ,, Glasul Cerbiciei”,  o remarcabilă platformă culturală şi civică  pentru intelectualitatea de limbă română.  Observăm că societatea civilă românească din Serbia are perspective notabile de dezvoltare, iar pe viitor întrezărim o intensificare a colaborării dintre mediul asociativ românesc de acolo şi reprezentanţi ai societăţii civile din România.

    Din perspectiva amintită, considerăm demersul realizat în vederea facilitării obţinerii cetăţeniei române de către conaţionalii noştri din jurul României şi ca o datorie de onoare a statului român faţă de comunităţile istorice româneşti, care, aşa cum am arătat, au păstrat, păstrează şi vor păstra valorile, tradiţiile şi limba română, ca atribute ale identităţii româneşti. .

Antoniu Martinshare - facebook    share - twitter
Burebista a postat: Joi, 13 Aprilie, 2017, 22:23 urmatorul comentariu:
mai oameni buni va inteleg dar bateti rau de tot campul, bateti cu nuiaua in baltoaca, santeti rupri de realiate nu va cunoasteti tara si poporul. Ce treaba au straini si conducatori, cu romanaul de rand care fura de stinge prost, , insala,si este putoare. Lideri unei natiuni este oglinda fidela a poporului. fiecare popor isi merita soarta. daca voua va place mereu sa alegeti derbedei si prosti ca sa fie lider insamna ca ateta puteti atata faceti, cine se aseamana se aduna. Omul sfinteste locul , nu lideri. Daca mergi cu trenul de la Oradea Arad pana la Bucuresti numai gunoaie si ruine in dreapata si stanga, toti riverani liniilor ferate sate comune orase isi arunca gumnoaiele dealungul caii ferate, mergi prsisimplu printr-o groapa imensa de gunoi, a ajuns Romania groapa de gunoi a europei, daca lideri locali din comune sate orase nu aduna oameni sambata dumionica sa curete calea ferata si strazile cine sa o faca oamenii dar ai cu cine daca toti sant morti de beti si putori si le pace sa stea ca si porci in cocina.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
  11:00 Sufulcă-ţi zilele
  11:30 Fără pleoape la urechi
ACUMA LA TV 12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta