Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 19 Mai, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Cercetătorii au descoperit modalitatea prin care pot anula efectele cognitive ale îmbătrânirii

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Lit | Data publicare Vineri, 19 Octombrie, 2012 | Nr. accesari stire 1481 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Cercetătorii au descoperit modalitatea prin care pot anula efectele cognitive ale îmbătrânirii

Oamenii sunt în căutarea unui „elixir al tinereţii” încă din vremuri imemoriale, însă până acum eforturile nu au fost încununate de succes.


Un nou studiu arată că secretul ar putea consta într-o infuzie cu sânge tânăr – cel puţin aşa sugerează un studiu efectuat pe şoareci.


Cercetarea prezentată în cadrul conferinţei Society for Neuroscience deşfăşurate în această săptămână în New Orleans a arătat că şoarecii bătrâni cărora le-a fost infuzat sânge de la şoarecii tineri au prezentat rezultate extraordinare: o parte din declinul cognitiv asociat îmbătrânirii a fost anulat.


Anul trecut, cercetătorul Saul Villeda a arătat că infuziile de sânge proaspăt acordate şoarecilor în vârstă amplifică procesul de generare de celule noi în creierul acestora. „Ştim că sângele are acest efect extraordinar asupra celulelor din creier, dar nu ştiam că acest efect nu este limitat la regenerarea celulelor”, a declarat cercetătorul.


Echipa de cercetători condusă de Villeda a efectuat noi teste după ce sângele „tânăr” s-a amestecat complet cu sângele bătrân din corpul exemplarelor studiate. Ţesuturile extrase din hippocampusul şoarecilor bătrâni cărora li se infuzase sânge tânăr au arătat modificări în expresia a 200-300 de gene, mai ales a genelor ce joacă un rol în plasticitatea sinaptică, ce stă la baza capacităţii de învăţare şi a memoriei. De asemenea, oamenii de ştiinţă au observat modificări ale anumitor proteine ce joacă un rol în procesul de creştere a celulelor nervoase.


Infuzia de sânge tânăr a dus, totodată, la amplificarea numărului de conexiuni neuronale într-o zonă a creierului unde nu apar celule noi. Acest lucru nu s-a observat atunci când şoarecilor în vârstă le-a fost infuzat sânge de la alte exemplare în vârstă.


Pentru a identifica dacă aceste schimbări au dus la îmbunătăţirea cogniţiei, cercetătorii au folosit 12 şoareci cărora le-au infuzat, de-a lungul unei luni, plasmă sanguină de la exemplare tinere sau în vărstă. Oamenii de ştiinţă au optat să folosească plasmă, şi nu tot sângele, pentru a exclude efectele provocate de celulele sanguine.


Apoi, şoarecii au luat parte la un test obişnuit de verificare a memoriei, în cadrul căruia sarcina era identificarea unei platforme ascunse în apă. Şoarecii bătrâni care primiseră infuzii cu sânge tânăr şi-au adus mult mai repede aminte unde se găsea platforma faţă de şoarecii care primiseră plasmă „bătrână”.


Pentru a identifica zona din creier care este responsabilă pentru aceste îmbunătăţiri cognitive, cercetătorii au efectuat teste de asociere a fricii. Şoarecii care primiseră sânge tânăr îşi aminteau mult mai rapid fricile asociate cu sarcinile care activau hippocampusul, ceea ce sugera că sângele tânăr are un efect pozitiv asupra acestei zone din creier.


Experimentul nu răspunde însă la o întrebare cheie: ce conţine sângele tânăr în plus faţă de cel bătrân? „Nu am identificat până acum niciun factor individual care să fie răspunzător pentru efectele de întinerire generate de plasma tânără”, a declarat Tony Wyss-Coray, unul dintre cercetători. Echipa sa studiază acum posibili candidaţi, precum lipidele şi hormonii.


Villeda speră ca rezultatele observate în rândul şoarecilor să ducă la efecte similare la oameni, deoarece componentele din sângele şoarecilor ce se schimbă odată cu îmbătrânirea sunt similare celor întâlnite la oameni.


Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că acest lucru nu este garantat. „Deşi este plauzibil ca în rândul oamenilor aceste mecanisme să funcţioneze similar, momentan nu există nicio dovadă care să arate acest lucru”, afirmă Joseph Quinn de la Oregon Health and Science University.


Lipsa dovezilor ştiinţifice nu l-a oprit, însă, pe fostul dictator nord-coreean Kim Jong-Il, despre care se zvoneşte că ar fi folosit injecţii cu sânge proaspăt pe care îl obţinea de la tinere virgine.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa