Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 19 Mai, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

A fost dezvoltată faimoasa rază tractoare, capabilă să atragă obiecte utilizând doar lumina laserului

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Lit | Data publicare Marti, 23 Octombrie, 2012 | Nr. accesari stire 1364 ori | Comentarii stire 0 comentarii

A fost dezvoltată faimoasa rază tractoare, capabilă să atragă obiecte utilizând doar lumina laserului

Este un lucru cunoscut că lumina poate împinge un obiect; tocmai de aceea se folosesc vele solare pentru a propulsa o navă spaţială. Totuşi, folosirea luminii cu scopul de a trage un obiect nu este tocmai o treabă uşoară.


Raze tractoare realizate anterior ar putea acţiona ca o pensetă pentru a muta particulele. O altă versiune de rază tractoare, ceva mai nouă, poate să tragă particulele, dar din cauza faptului că se bazează pe variaţiile de temperatură din rază, nu poate fi utilizată în spaţiu.


În 2011, oamenii de ştiinţă din China au efectuat o serie de calcule şi au ajuns la concluzia că un tip de laser numit fascicul Bessel, care emite lumină sub forma unor inele concentrice, ar putea fi proiectat astfel încât să determine o particulă din fascicul să emită fotoni pe partea opusă sursei laser. Aceşti fotoni ar trebui să permită particulelor să realizeze o mişcare de recul către sursă. Totuşi, până acum, nimeni nu a reuşit să pună această idee în practică.


În schimb, doi cercetători de la Universitatea din New York, David Ruffner şi David Grier, au proiectat două fascicule laser Bessel, unul lângă altul, şi au folosit o lentilă pentru a le determina să se suprapună şi că creeze un model de regiuni alternative luminoase şi întunecate. Reglarea fasciculului a determinat fotonii din regiunea luminată să se împrăştie spre sursa fasciculului, împingând o altă particulă din fascicul spre următoarea zonă luminată. Prin urmare, fasciculul acţionează ca o bandă rulantă, împingând constant particulele spre sursă.


Cercetătorii au testat invenţia reuşind să mute sfere microscopice de dioxid de siliciu, suspendate în apă, pe o distanţă de 30 micrometri. Experimentul a demonstrat că raza tractoare a celor doi oameni de ştiinţă ar putea fi utilizată în laborator, de pildă pentru pentru a muta celule pe suprafaţa unor cipuri utilizate pentru microteste. De asemenea, ei spun că raza poate fi folosită şi în aer, unde ar putea colecta probe de praf din atmosferă, sau în vidul din spaţiu.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa