Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 19 Mai, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Stare de urgenţă în New York, înaintea sosirii uraganului Sandy

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Lit | Data publicare Luni, 29 Octombrie, 2012 | Nr. accesari stire 1458 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Stare de urgenţă în New York, înaintea sosirii uraganului Sandy

Primarul din New York, Michael Bloomberg, a ordonat evacuarea a 375.000 de locuitori din zonele inundabile ale oraşului în aşteptarea sosirii uraganului Sandy. Circulaţia tuturor mijloacelor de transport în comun a fost oprită. Cozi imense s-au format la magazine de produse alimentare şi supermarketuri, locuitorii oraşului cumpărând lucruri care să le permită să facă faţă uraganului Sandy, ca sticle de apă, pâine, produse proaspete, baterii.


Un newyorkez, Doug Barotra, se aşteaptă la ceea ce este mai rău odată cu apropierea uraganului. După 45 de minute de stat la coadă, el iese din supermarket cu braţele pline cu peste 50 de canete de bere.


"Atât timp cât nu este întrerupt curentul, cred că voi supravieţui", declară el, înaintând cu greu sub greutatea berii, pe 3rd Avenue, către apartamentul său din Mid-town, în centrul Manhattanului. "Locuiesc la etajul 18. Dacă se întâmplă ceva, rămân acasă", spune el.


În oraşul cu cel mai mare număr de locuitori din Statele Unite, cozi imense s-au format duminică la magazinele de produse alimentare şi supermarketuri. Newyorkezii fac cumpărărturi ca pentru o adevărată stare de asediu, de la apă, pâine şi produse produse proaspete şi până la baterii.


Uraganul Sandy, numit "Frankenstorm" din cauza apropierii Halloweenului, miercuri, este aşteptat cu febrilitate. El ar urma să atingă zona de coastă marţi dimineaţa, undeva între Virginia şi Massachusetts, şi să fie resimţit dur la New York.


La supermarketurile din lanţul Trader Joe de pe Upper West Side şi Union Square, cozile ajung în stradă. Angajaţii lasă să intre câte puţini clienţi. Oamenii sunt nemulţumiţi.


"Mă duc să văd ce au reuşit să stocheze prietenii mei", spune nemulţumită Lisa Nichols, o studentă la arte.


Furtuna provoacă numulţumire. La ora locală 19.00 (luni, 1.00, ora României), metroul, cu cea mai densă reţea din America de Nord, urma să fie oprit temporar, la fel ca toate autobuzele din oraş, lăsându-i pe newyorkezi "prozonieri" în cartierele în care locuiesc.


Battery Park, la extremitatea sudică a cartierului Manhattan, East Village şi zonele cu risc de pe malurile râurilor Hudson şi East River, urmează să fie evacuate din cauza riscului de inundare, a ordonat duminică primarul Michael Bloomberg. În total este vorba despre 375.000 de persoane.


Ca adăposturi, oraşul a deschis 72 de şcoli şi alte clădiri pentru evacuaţi, dar primarul a avertizat că locuitorii ar trebui să fie pregătiţi să poată să doarmă la prieteni timp de câteva zile. Cu toate acestea, numeroşi locuitori au sugerat că nici nu se pune problema să îşi părăsească domiciliile.


Umplând saci cu nisip pe care îi aşază la aleea către casa sa din Coney Island, în Brooklyn, Richard Bogart este unul dintre aceştia din urmă.


"Am auzit ordinul, dar atunci când a lovit (uraganul) Irene anul trecut, pivniţa a fost inundată şi trebuie să fiu aici în caz că se întâmplă din nou", a argumentat el.


În august 2011, uraganul Irene a provocat moartea a 47 de persoane şi pagube în valoare de aproximativ zece miliarde de dolari. Nivelul apelor a atins 1,5 metri.


De această dată se aşteaptă ca nivelul apei să fie de două ori mai mare, din cauza mareei.


În statul New York, aproximativ 1.100 de militari din cadrul Gărzii Naţionale se află în stare de alertă. Aproximativ 200 vor efectua acţiuni de patrulare pe străzile din Manhattan, iar alţi aproximativ 300 în alte districte din oraş.


Cei care refuză evacuarea nu riscă să fie arestaţi, a declarat Michael Bloomberg, ci doar să fie consideraţi "egoişti", în cazul declanşării unor operaţiuni de salvare care ar fi putut să fie evitate.


    * Circulaţia tuturor mijloacelor de transport în comun din New York, oprită în aşteptarea uraganului


Autorităţile au ordonat suspendarea circulaţiei din cauza riscului de inundaţii şi pagube provocate de Sandy, care urmează să afecteze Coasta de Nord-Est a Statelor Unite.


Suspendarea ar urma să dureze până luni sau marţi, iar până miercuri sunt aşteptate perturbări importante de trafic.


Primele efecte ale uraganului Sandy s-au făcut simţite duminică, de-a lungul Coastei de Est, provocând anularea a mii de curse aeriene şi evacuarea a sute de mii de persoane la New York şi din anumite zone de coastă.


Preşedintele Barack Obama i-a îndemnat pe americani să ia pericolul "foarte în serios".


Luni, la ora 0.00 GMT (2.00, ora României), uraganul se afla la sud de New York, potrivit Centrului american pentru supravegherea uraganelor (NHC), cu sediul la Miami.


Rafalele de vânt atingeau 120 de kilometri pe oră, dar urmau să se intensifice pe măsură ce uraganul înaintează spre ape mai reci. Aceste rafale de vânt ajung până la o distanţă de 800 de kilometri de centrul ciclonului, potrivit NHC.


"Este o furtună gravă şi periculoasă", a justificat Bloomberg, în cadrul unei conferinţe de presă.


Sute de zboruri au fost anulate duminică pe aeroporturile din New York, cel mai mare oraş din Statele Unite, şi din alte oraşe de pe coasta de est, în aşteptarea uraganului Sandy, au anunţat autorităţile, citate de AFP.


Air France a anulat toate zborurile prevăzute pentru luni către New York şi Washington, în timp ce companiile americane au anulat sute de zboruri interne. Aeroportul din New York ar urma să rămână deschis duminică, potrivit autorităţilor, care au avertizat însă pasagerii în privinţa unor eventuale perturbări ale traficului aerian.


Uraganul Sandy, format în Atlantic, este de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, de cinci nivele, şi suflă pe o întindere foarte mare, de cel puţin 800 de kilometri, potrivit Centrului naţional pentru uragane, cu sediul la Miami.


Efectele acestuia s-au făcut simţite duminică de-a lungul coastei, mai ales în North Carolina şi Maryland, unde mai multe zone au fost inundate din cauza creşterii nivelului apelor.


    * Americanii iau o pauză de la campania electorală şi sunt cu ochii pe uraganul Sandy


Duminică, epicentrul furtunii era încă în largul Oceanului Atlantic, la aproximativ 200 de mile de ţărm şi 400 de mile sud-vest de New York, însă modelele computerizate indicau faptul că urmează să o cotească spre vest iar impactul se anticipeaza să fie în regiunea New Jersey.


Uraganul este o combinaţie fără precedent de furtună tropicală gigantică şi front de aer rece din nord, amplificată şi de maree, deoarece este lună plină, de unde şi denumirea de "Frankestorm". La impactul cu ţărmul se anticipează ploi torenţiale, ninsori şi vânt puternic.


"Dacă vântul bate în direcţia noastră, va aduce o cantitate uriaşă de apă şi va cauza pagube semnificative", a spus primarul Michael Bloomberg în intervenţia sa televizată. Primarul a îndemnat locuitorii din Zona A, care este desemnată ca zonă de pericol, să părăsească locuinţele şi să caute refugiu la prieteni şi în cele 72 de centre de adăpost care vor fi deschise. "Evacuarea este obligatorie. Dacă nu evacuaţi zona, nu sunteţi doar voi în pericol, ci şi serviciile noastre". Aproximativ 375.000 de persoane locuiesc în zonele desemnate pentru evacuare.


De asemenea şcolile vor fi închise luni.


Rugat să facă o comparaţie între Sandy şi precedentul uragan, Irene, care a afectat New York-ul în 2011, Bloomberg a spus: "Irene a fost mai mult cu precipitaţii şi vânt, acum preocuparea majoră este cu privire la creşterea nivelului apelor oceanului în zonele de ţărm, alături de ploaie şi vânt". Regiunea New York-ului este aproape în întregime înconjurată de ape.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa