Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 29 Noiembrie, 2023
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Un micuţ oraş suedez va fi «poarta» Europei către spaţiul cosmic

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 18 Decembrie, 2012 | Nr. accesari stire 1877 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Un micuţ oraş suedez va fi «poarta» Europei către spaţiul cosmic

Cel mai nordic oraş din Suedia, Kiruna, o micuţă aşezare arctică, are un aeroport internaţional şi zboruri regulate către Londra şi Tokyo. Acum, oraşul cu 18.000 de locuitori are planuri mult mai mari: să permită publicului larg să zboare în spaţiu, înfiinţând primul spaceport european.

Spaceport Sweden, o companie fondată în 2007, speră să ofere primele zboruri în maximum un deceniu, folosind aeroportul din Kiruna.

„Lucrăm pentru a putea oferi zboruri comerciale din Suedia în spaţiu, atât pentru turism, cât şi pentru cercetare. De aceea, dorim să înfiinţăm o platformă de lansare în spaţiu la aeroport”, a explicat Karin Nilsdotter, directorul companiei.

Turiştii spaţiali ar zbura pentru maximum două ore în spaţiu la bordul unei navete spaţiale care acum se află în faza de testare. O combinaţie între un avion şi o navetă spaţială clasică, futuristica aeronavă poate transporta între unu şi şase pasageri.

Zborurile suborbitale vor trimite pasagerii la 100 de kilometri deasupra Pământului, permiţându-le să experimenteze timp 5 minute senzaţia de microgravitaţie.

Poziţionarea oraşului Kiruna, în nordul extrem al Suediei (şi al Europei), îl face o destinaţie ideală pentru zborurile spaţiale, a explicat Nilsdotter. Zborurile spaţiale nu ar fi incomodate de traficul aerian intens, iar împrejurimile prezintă o densitate redusă a populaţiei.

De asemenea, oraşul beneficiază de 60 de ani de experienţă în cercetarea spaţială. Institutul Suedez de Fizică Spaţială din localitate a fost înfiinţat în 1857, iar Esrange (centrul suedez de cercetări spaţiale şi studii asupra rachetelor) a fost înfiinţat în Kiruna în 1966.

„Trebuie să folosim aceste cunoştinţe pentru a crea o aventură cu impact global: călătoria în spaţiu”, insistă Nilsdotter. „Chiar dacă este prea devreme pentru a da cifre exacte, studiile de piaţă arată că există un potenţial de 14.000 de călători în primii 10 ani ai afacerii”, a adăugat şefa companiei Spaceport Sweden.

Spaceport Sweden nu va construi o navetă proprie, ci va colabora cu o companie specializată, însă nu a dorit să dezvăluie identitatea partenerului şi nici numărul de navete comandate.

În SUA, mai multe companii lucrează la conceperea unor navete destinate turismului spaţial, printre care şi Virgin Galactic, compania înfiinţată de Richard Branson.

Primele zboruri comerciale sunt preconizate a avea loc în 2014, în SUA, şi la câţiva ani ulterior în Suedia.

În Statele Unite ale Americii, au fost rezervate peste 1.000 de bilete pentru zborurile spaţiale, fiecare dintre acestea costând 200.000 de dolari.

Pentru persoanele care nu mai au răbdare, Spaceport Sweden oferă deja din aeroportul Kiruna zboruri dedicate admirării aurorei boreale. Cei ce doresc să vadă din aer acest fenomen spectaculos trebuie să plătească suma de 810 euro.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta