|
|||
Retete culinare
DOVLECEICiorba de dovleceiIngrediente 2 l apă, 1 l borş, zarzavat de supă, 3 dovlecei frumoşi, 2 roşii, verdeaţă, sare, 1 gălbenuş şi 2 linguri smântână sau 1 lingură ulei şi 1 lingură făină. Se pun la fiert într-o oală cu apă, o ceapă tăiată mărunt, un morcov şi un pătrunjel întregi. Când zarzavatul este fiert, se adaugă borşul fiert separat, dovleceii curăţaţi şi tăiaţi potrivit, roşiile şi puţin mărar şi pătrunjel verde. Se potriveşte de sare şi se observă să nu fiarbă prea mult, pentru ca dovleceii să nu se sfărâme. La ciorbă se poate adăuga puţin rântaş de făină cu ulei sau se drege cu un gălbenuş şi puţină smântână. Ciorba de dovlecei umplutiIngrediente 2 l apă, 1 l borş, zarzavat de supă, verdeaţă, 3 roşii, sare, 1 gălbenuş, 2 linguri smântână. Umplutura: 500 g carne, 1 felie de pâine, 2 linguri orez, 1 ceapă, 1 ou, sare, piper, 6 dovlecei Se pun la fiert un morcov, un pătrunjel, o ceapă, puţină ţelină. Se aleg pentru umplut şase dovlecei tineri, mai subţiri, se rad de coajă, se taie în două şi se scobesc înăuntru. Se face umplutura din 0,500 kg de carne. Osul rămas de la carne se pune la fiert împreună cu zarzavatul. Carnea se trece prin maşină împreună cu miezul de la o felie de pâine muiat şi stors bine, şi se amestecă puţin orez, ales, spălat şi înflorit (fiert puţin) mai înainte, un ou, o ceapă mică tocată, verdeaţă şi sare. Cu această tocătură se umplu dovleceii, care se fierb în supa de zarzavat. Dacă mai rămâne umplutură, se fac perişoare, care se pun de asemenea la fiert. Separat se fierbe borşul, se strecoară în oala cu dovlecei şi se adaugă verdeaţă, câteva cozi de ceapă tăiate mărunt şi sare cât trebuie. Se lasă să fiarbă la foc potrivit. Într-un castron se bate gălbenuşul cu smântână şi se amestecă încet cu ciorba. Dovlecei UmplutiIngrediente 6 dovlecei mijlocii, 500 g carne macră, 1 felie de pîine, 1 ceapă mică, 2 linguri orez, 1 linguriţă mărar tocat, sare. Pentru sos: 2 linguri untură, 1 ceapă mică, 1 linguriţă de făină, 4 roşii, sare. Se pregăteşte tocătura ca pentru ardei. Se aleg dovlecei cât mai egali ca mărime, se rad de coajă, se taie în două şi se scobesc de miez. Se umplu cu tocătură. Se prăjesc apoi pe toate părţile în untură. Dacă rămâne tocătură, se fac mici perişoare, se prăjesc în untură şi se aşază în cratiţă, împreună cu dovleceii. Se face un sos cu o ceapă tăiată şi îngălbenită în untură, puţină făină şi apă. Se pun roşiile tăiate bucăţi. Se dau la cuptor să fiarbă înăbuşit. Când sunt gata, se adaugă smântâna sau se serveşte separat în sosieră. Dovlecei umplutiIngrediente 6 dovlecei mijlocii, 500 g carne macră, 1 felie de pîine, 1 ceapă mică, 2 linguri orez, 1 linguriţă mărar tocat, sare. Pentru sos: 2 linguri untură, 1 ceapă mică, 1 linguriţă de făină, 4 roşii, sare. Se pregăteşte tocătura ca pentru ardei. Se aleg dovlecei cât mai egali ca mărime, se rad de coajă, se taie în două şi se scobesc de miez. Se umplu cu tocătură. Se prăjesc apoi pe toate părţile în untură. Dacă rămâne tocătură, se fac mici perişoare, se prăjesc în untură şi se aşază în cratiţă, împreună cu dovleceii. Se face un sos cu o ceapă tăiată şi îngălbenită în untură, puţină făină şi apă. Se pun roşiile tăiate bucăţi. Se dau la cuptor să fiarbă înăbuşit. Când sunt gata, se adaugă smântâna sau se serveşte separat în sosieră. Vitel cu dovleceiIngrediente 750 g carne, 1 lingură unt sau untură, 1 ceapă, 1 linguriţă făină, 4 dovlecei frumoşi sau 50 dovlecei în floare, 1 linguriţă mărar tocat, 2 linguri smântână, sare. Se prăjeşte carnea de viţel în unt sau în untură, cu ceapă şi puţină făină. Se adaugă apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit. Se rad dovleceii de coajă. Cei mici în floare se lasă întregi, cei mari se taie în patru în lung, apoi în bucăţi de 5 — 6 cm. Se prăjesc în puţină grăsime. Când carnea este pe jumătate fiartă, se pun dovleceii şi mărarul, se dă cratiţa la cuptor şi se lasă să fiarbă înăbuşit până ce dovleceii sînt gata. Dovleceii prea fierţi se sfărâmă uşor. După gust, înainte de a se servi, se pot adăuga două linguri de smântână. Pui cu dovleceiIngrediente 1 pui mare, ceapa, dovlecei, apa, sare, smantana Se prăjesc uşor bucăţile de pui în unt sau în untură, cu o ceapă tăiată mărunt şi făină. Se rad dovleceii, se taie în bucăţi potrivite, iar dacă sunt în floare, se lasă întregi. Se pun în cratiţă cu bucăţile de pui, se lasă să se rumenească circa un sfert de oră, se adaugă apoi câteva linguri de apă şi se fierb înăbuşit. Se pune sare. După gust se pot adăuga 2 — 3 linguri de smântână înainte de a servi la masă. Cartofi cu dovlecei la cuptorIngrediente 500 g cartofi, 30 dovlecei în floare, 1 ceaşcă smântână, 1 lingură brânză rasă, sare. Se prăjesc uşor în unt cartofii curăţiţi şi tăiaţi felii. De asemenea dovleceii în floare. Se aşază într-o cratiţă de pământ un rând de cartofi şi unul de dovlecei, se toarnă deasupra smântâna cu puţină sare. Se presară brânza rasă. Se dau la cuptor 1/2 de oră, la foc potrivit. Dovlecei cu smantanaIngrediente 6 dovlecei mijlocii sau 1 kg dovlecei în floare, 1 lingură unt, 1 ceaşcă smântână, 1 linguriţă făină, sare. Se rad dovleceii de coajă. Dacă sunt mici, în floare, se lasă întregi, cei mai mari se taie potrivit, în lung. Se pun în apă fierbinte, sărată, să dea câteva clocote. Când încep să se moaie, se scurge bine apa şi se înăbuşă puţin în unt. Se adaugă apoi smântâna amestecată cu făina. Se dau la cuptor, la foc mic. Dovleceii trebuie să fie fierţi, dar nu sfărâmaţi. Dovlecei cu sos albIngrediente 6 dovlecei mijlocii, 2 l apă, sare, 1 lingură unt, 1 lingură făină, 1 ceaşcă lapte, 2 linguri brânză rasă. Se rad dovleceii de coajă, se rad apoi pe o răzătoare cu găuri mari, astfel încât să iasă lungi, ca tăiţeii. Se fierb puţin în apă clocotită, potrivită de sare. Când sunt aproape fierţi, se scurg prin strecurătoarea de macaroane. În acest timp se face un sos alb din făină şi unt, stins cu lapte (sau cu zeama de la dovlecei), se amestecă cu dovleceii şi cu brânza rasă. Se aşază într-o formă şi se dau la cuptor să se rumenească. Mancare de dovleceiIngrediente 6 dovlecei mijlocii, 2 linguri unt, 1 ceapă, 1 linguriţă făină, 1 Iingură bulion, 1 ceaşcă zeamă de carne, pătrunjel verde tocat. Se curăţă dovleceii. Se înăbuşă într-o cratiţă cu puţin unt. Se face un sos din ceapă tăiată mărunt şi prăjită uşor în unt, făină, o lingură de bulion, zeamă de carne. Se toarnă peste dovlecei, se ţin până sunt fierţi, dar nu sfărâmaţi. Înainte de a servi se adaugă puţin pătrunjel tocat. Dovlecei in floare grecestiIngrediente 1 kg dovlecei în floare, 2 linguri ulei, 100 g arpagic, 2 linguriţe mărar şi pătrunjel verde tocat. Se aleg dovlecei tineri, foarte proaspeţi. Nu se rad, se spală numai şi se rumenesc într-o cratiţă cu puţin ulei. Separat se prăjeşte uşor, de asemenea în ulei, arpagicul, se stinge cu puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit, pînă se moaie. Se pune arpagicul în aceeaşi cratiţă cu dovleceii, se adaugă puţină apă, verdeaţă tocată şi se potriveşte de sare. Se poate adăuga în sos şi zeama de la o jumătate de lămâie. Se dau la cuptor şi când sunt gata, se servesc după ce s-au mai răcorit. Dovlecei cu cartofi la cuptorIngrediente 3 dovlecei, 300 g cartofi, 2 ouă, 1 lingură untură, 1 lingură brânză rasă, 1 linguriţă verdeaţă tocată, 2 ceşti lapte, 50 g unt proaspăt, sare. Se rad dovleceii, se curăţă cartofii şi se taie felii (cruzi). Se fierb ouăle răscoapte. Se unge cu untură o formă rezistentă la foc, se aşază un rând de felii de cartofi, un rând de felii de dovlecei, unul de felii de ouă răscoapte, se presară brânză, puţină verdeaţa şi din nou cartofi, dovlecei şi ouă. Deasupra se toarnă lapte, potrivit de sărat, cât să acopere legumele din formă, se pun câteva bucăţele de unt proaspăt şi se dă la cuptor, la foc potrivit, până ce se fierb cartofii şi dovleceii. Dovlecei cu mazare si verdeataIngrediente 1 kg dovlecei în floare, 4 roşii, 250 g mazăre verde boabe, 1 ceapă, 1 linguriţă mărar şi pătrunjel tocat, 2 linguri ulei, sare. Se toacă ceapa mărunt şi se prăjeşte cu puţin ulei. Se adaugă dovleceii în floare, proaspeţi, câteva felii de roşii şi verdeaţă tocată. Se potriveşte de sare, se acoperă şi se dă la cuptor. Când dovleceii sunt gata, se adaugă mazărea fiartă separat în apa cu sare. Mâncarea se serveşte rece. Chiftele de dovleceiIngrediente 3 dovlecei mijlocii, 1 ou, 2 linguri făină, 1 linguriţă verdeaţă tocată, sare, piper, 2 Iinguri untură. Se fierb dovleceii şi se scurg bine (se ţin la scurs cel puţin o jumătate de oră, ca să lase apa din ei). Se toacă, se amestecă cu un ou, făină, piper, sare, verdeaţă. Se toarnă cu lingura într-o tigaie cu untură (sau ulei) fiterbinte. Se prăjesc pe ambele părţi şi se servesc cu salată. Dovlecei prajitiIngrediente 3 dovlecei mijlocii, 2 linguri făină, 1/2 ceaşcă lapte, 3 linguri untură. Se rad dovleceii de coajă şi se taie fie în lung, fie rotund, în felii de 1/2 centimetru grosime. Nu trebuie să se săreze înainte de a fi puşi la prăjit . Se înfierbântă untura. Pentru ca dovleceii să fie frumos rumeniţi, trebuie prăjiţi în untură multă. Se dau dovleceii în făină, se moaie în lapte şi din nou se dau în făină. Se rumenesc pe ambele părţi. Trebuie serviţi imediat ce sunt gata. Dacă stau, se moaie cojiţa de deasupra. Se sărează la masă. Dovlecei umpluti cu miezul lorIngrediente 6 dovlecei mijlocii, 1 felie pâine, 2 cepe, 1 lingură făină, 1 ou, 1 lingură bulion sau 4 roşii, 1 linguriţă verdeaţă tocată, sare, piper, 2 linguri untură sau ulei. Se aleg dovlecei proaspeţi de mărime mijlocie. Se rad, se taie în două şi se scobesc. Miezul scos se toacă împreună cu o felie de pâine muiată şi stoarsă şi o ceapă prăjită. Se adaugă un ou, sare, piper, făină şi verdeaţă tocată. Cu această compoziţie se umplu dovleceii şi se aşază într-o cratiţa cu puţină untură şi se rumenesc. Separat se face următorul sos de roşii: se prăjeşte uşor o ceapă tocată cu puţină untură, se pune un vârf de lingură de făină, se stinge cu apă, se adaugă bulion, se lasă să dea câteva clocote şi se toarnă în cratiţă peste dovlecei. Se dă la cuptor o jumătate de oră până sunt dovleceii fragezi. Aceeaşi mâncare se poate pregăti, înlocuind untura cu ulei şi oul cu o lingură de făină. Dovlecei umpluti cu branzaIngrediente 6 dovlecei mijlocii, 2 linguri unt sau untură, 2 linguri brânză, 1 lingură pesmet, sare, 2 linguri smântână. Se rad dovleceii, se taie în două şi se scobesc. Miezul se prăjeşte cu puţină untură, se amestecă cu brânza (fie brânză albă de Brăila, fie altă brânză) şi cu pesmetul. Se potriveşte de sare. Se umplu dovleceii şi se pregătesc la fel ca mai sus, adăugând în sos, dacă avem, puţină smântână. Dovlecei umpluti cu branza - vs 2Ingrediente 6 dovlecei mijiocii, 150 g brânză de vacă, 2 ouă, 25 g unt proaspăt, mărar tocat, 1 lingură unt topit, 2 linguri smântână, sare. Se aleg dovlecei mijlocii, se rad, se taie în două şi se scobesc. Se opăresc şi se lasă să se scurgă. Separat se freacă brânza de vacă cu ouăle şi cu untul proaspăt. Se adaugă puţin mărar tocat şi se potriveşte de sare. Se umplu dovleceii, se aşază într-o cratiţă cu unt şi se rumenesc la cuptor. Dacă este necesar, se toarnă câte puţină apă. Înainte de a servi, se adaugă smântâna. Dovlecei umplutiIngrediente 6 dovlecei mijlocii, 200 g brânză de vacă, 1 ou, 1 lingură pesmet, 2 linguri orez, 1 ceapă mică, 1 linguriţă verdeaţă tocată, 2 linguri unt sau untură, 4 roşii sau 1 lingură bulion. Se rad dovleceii, se taie în două sau în trei bucăţi, după mărime, şi se scobeşte miezul. Separat se freacă brânza de vacă cu ou şi cu pesmet. Se adaugă orezul fiert cu puţină apă, o ceapă mică tocată şi rumenită cu unt sau untură, sare, piper, verdeaţă tocată. Cu această compoziţie se umplu dovleceii, se rumenesc pe toate părtile, în cratiţă, cu o lingură de untură. Deasupra se toarnă un sos de roşii şi se dau la cuptor să fiarbă înăbuşit, până sunt dovleceii fragezi. Dovlecei umpluti cu sufleu de branzaIngrediente 5 dovlecei frumoşi, 2 linguri unt, 1 lingură făină, 1 ceaşcă lapte sau apă, 2 linguri brânză, 2 ouă, sare. Se aleg dovlecei frumoşi. Se taie în patru, întâi în lat, apoi fiecare bucată în două, în lungime. Se opăresc în apă clocotită cu sare. Se scot, se scurg, iar când s-au răcorit, fiecare sfert se scobeşte înăuntru. Separat se face un sos gros dintr-o lingură rasă de unt şi o lingură plină de făină, care se stinge cu apă sau cu lapte, amestecând mereu să nu se facă cocoloşi, până se îngroaşă bine şi se desface de pe cratiţă. Se dă la o parte să se răcorească, apoi se adaugă brânză rasă, sare şi pe rând două gălbenuşuri şi cele două albuşuri bătute spumă. Cu această compoziţie se umplu sferturile de dovlecei, se aşază unele lângă altele într-o tavă unsă cu unt. Se presară deasupra brânză rasă, se dau la cuptor, se ţin până ce creşte umplutura. Se scot şi se aşază pe farfurie. Dovlecei cu rosii la cuptorIngrediente 3 dovlecei mijlocii, 500 g roşii, 1 lingură făină, 190 g brânză albă, 2 linguri unt sau untură, sare. Se aleg dovlecei de mărime potrivită. Se rad, se taie felii rotunde şi se prăjesc în unt sau în untură. Se unge cu unt o formă rezistentă la foc, se aşază rânduri de dovlecei alternând cu felii de roşii şi cu feliuţe subţiri de brânză de Brăila. Se potrivesc de sare, se presară deasupra brânză rasă şi se pun câteva bucăţele de unt. Se dau la cuptor. Se servesc în formă. Se mai pot pregăti dovleceii ca mai sus, aşezându-i în formă cu felii de roşii, şi înlocuind brânza cu câţiva căţei de usturoi, tocaţi şi rumeniţi cu puţină untură. Deasupra se presară pesmet şi câteva bucăţele de unt. Sufleu de dovleceiIngrediente 4 dovlecei mijlocii sau 750 g dovlecei în floare, 3 linguri unt, 2 linguri făină, 1/2 ceaşcă lapte sau apă, 2 linguri brânză, 3 ouă, sare. Se rad dovleceii, se taie în bucăţi potrivite şi se opăresc cu apă clocotită şi sare. Se scurg, se aşază într-o formă de pământ (terină), cu unt. Se ţin puţin pe foc până iese toată umezeala din ei. Se face separat o compoziţie ca pentru sufleul de fasole. Se toarnă deasupra, se presară brânză rasă. Se dă o oră la cuptor, la foc mijlociu, până creşte. Se serveşte în formă. Pilaf de dovleceiIngrediente 3 dovlecei mijlocii, 1 ceaşcă orez, 1 ceapă, 2 linguri ulei, sare, mărar tocat, 2 ceşti cu apă. Pentru sos: 500 g roşii, 1 linguriţă zahăr, 1 linguriţă făină, 1 frunză de ţelină, sare. Se rad dovleceii, se taie şi se rumenesc cu puţin ulei. Se pregăteşte orezul . Se aşază într-o cratiţă orezul şi dovleceii, împreună cu uleiul în care au fost prăjiţi, se adaugă apă, două ceşti la o ceaşcă de orez. Se potriveşte de sare. Se pune verdeaţă, se acoperă, se lasă să fiarbă la cuptor, la foc mic, o jumătate de oră. Este gata când bobul de orez se striveşte uşor între degete. Se serveşte cu sos de roşii pregătit din roşii fierte cu sare, zahăr, făina şi o frunză de ţelină. Orezul poate fi înlocuit cu arpacaş, care trebuie muiat din ajun pentru ca să fiarbă mai uşor. |
EUROSILVER ARAD
Program Baricada TV
oferit de: curs-valutar-bnr.ro
PARTENERI
|
|
|
|
Copyright © 2022 - Baricada TV - Toate drepturile rezervate Vezi Termeni si conditii / Politica cookies / Politica datelor confidentiale / Baricada TV - Contact |
Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.